Provozuje:
Juris Real Estate

Kdo s vámi může pobývat v nájemním bytě?

I když smlouvu o nájmu bytu uzavírá jako nájemce jediná osoba, mohou v bytě bydlet i jiní lidé.

Kdo s vámi může pobývat v nájemním bytě?

autor. JURIS REAL

I když smlouvu o nájmu bytu uzavírá jako nájemce jediná osoba, mohou v bytě bydlet i jiní lidé.

Podle občanského zákoníku může nájemce žít v pronajatém bytě s kýmkoli dalším. Nájemní smlouva však může stanovit, že je to možné až po písemném souhlasu pronajímatele.

Ten ale není třeba v případě, že s nájemcem má v bytě žít osoba blízká, tedy třeba jeho předek, potomek, manžel, druh, partner či sourozenec.

„Souhlas pronajímatele s bydlením jiných osob taktéž není potřeba, pokud se jedná, slovy zákona, o případy zvláštního zřetele hodné. Pod tím si můžeme představit např. situaci, kdy nájemce do své domácnosti dočasně příjme nezletilé dítě své přítelkyně, která pobývá v nemocnici,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Pronajímatel má právo požadovat, aby v pronajímaném bytě žil jen takový počet osob, který je přiměřený velikosti bytu a umožňuje žít v obvyklých pohodlných a hygienicky vyhovujících podmínkách. „Jaký počet osob žijících v bytě je ještě únosný, je třeba posuzovat vždy individuálně. Roli hraje i to, zda se počet osob v bytě zvýšil postupně během nájmu, nebo byl pronajímateli znám již při sjednávání nájmu,“ upozorňuje Zelený.

Vedle osob, které nájemce přijímá jako členy své domácnosti, může v nájemním bytě žít i podnájemce. Pronajímatel ovšem musí s podnájmem souhlasit, přičemž takový souhlas lze dát i dopředu bez vztahu ke konkrétní osobě a začlenit jej do nájemní smlouvy. Souhlas pronajímatele s podnájmem není potřeba v případě, že nájemce bude s podnájemcem v bytě trvale žít.

Zvýšení i snížení počtu osob v bytě je nájemce povinen pronajímateli ohlásit bez zbytečného odkladu. „Pokud nájemce neoznámí zvýšení osob v bytě do dvou měsíců, může to být důvodem k výpovědi z nájmu bytu,“ doplňuje Lukáš Zelený.

Návštěvy, tedy osoby, které se v bytě zdržují jen omezenou dobu, nájemce pronajímateli hlásit samozřejmě nemusí. Jestliže by pronajímatel nájemci zakazoval, aby si do bytu vodil návštěvy, bylo by takové ustanovení smlouvy neplatné.

„V aplikační praxi může být obtížné rozlišit, zda se jedná o osobu žijící s nájemcem v domácnosti, nebo pouze o návštěvu. Určující může být nejen délka pobytu, ale i například to, jestli návštěva užívá jiný byt, nebo má v bytě nájemce své věci,“ poznamenává Zelený. Pro návštěvy stejně jako pro osoby žijící s nájemcem v domácnosti a podnájemce pak platí, že musí při pobytu v bytě i domě respektovat stejně jako nájemce pořádek a místní (obvyklé) poměry.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»