Provozuje:
Juris Real Estate

Keňané požadují reparace za zabranou půdu v době koloniální vlády Britů.

Skupina Keňanů se obrátila na britského prince Williama s prosbou, aby jim pomohl získat odškodné za případy porušení lidských práv z doby britské koloniální nadvlády. Dožadují se také omluvy britské vlády.

Keňané požadují reparace za zabranou půdu v době koloniální vlády Britů.

autor. JURIS REAL, ČTK

Skupina Keňanů se obrátila na britského prince Williama s prosbou, aby jim pomohl získat odškodné za případy porušení lidských práv z doby britské koloniální nadvlády. Dožadují se také omluvy britské vlády.

Podle stanice BBC zaslali zástupci kmenů Talai a Kipsigis z provincie Rift Valley princi dopis.

Právník Joel Kimutai Bosek v něm uvádí, že britská vláda odmítá kontakt s oběťmi a jejich zástupci. Odškodné požadují za to, že byli jejich předci vystaveni porušování lidských práv a krádežím pozemků.

Bosek napsal, že britské ministerstvo zahraničních věcí neumožnilo schůzku s žadateli a nenabídlo ani žádnou možnost, jak věc řešit.

Šest zvláštních zpravodajů OSN loni napsalo britské vládě a vyjádřilo znepokojení nad tím, že neposkytla "účinnou nápravu a reparace" oběma klanům, jež britská armáda od konce 19. století do roku 1960 vyhnala z jejich farem, aby uvolnila pozemky pro pěstování čaje, jemuž se věnovali bílí osadníci.

Londýn tvrdí, že se v roce 2013 vypořádal s Keňou, když uznal mučení povstalců v Keni v 50. letech.

Vláda svolila, že odškodní 5 200 veteránů povstání Mau Mau 20 miliony liber (tehdy 607 miliony korun), takže už nedluží žádnou omluvu ani náhradu.

Hnutí Mau Mau v 50. letech založil kmen Kikujů. Jeho programem byl násilný boj proti britské nadvládě. V letech 1952 až 1960 útočili povstalci na britské cíle, vyvolali mezi bílými osadníky paniku a znepokojili i vládu v Londýně.

Podle odhadů byly tehdy zabity desítky tisíc povstalců a na 160.000 Keňanů bylo zatčeno a drženo v brutálních podmínkách v internačních táborech. Nezávislost na Velké Británii Keňa vyhlásila roku 1963.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»