Provozuje:
Juris Real Estate

Kina přišla na vstupném v podzimní vlně o 150 milionů Kč.

Jen za druhou vlnu opatření proti šíření koronaviru přišla česká kina o 150 milionů korun jen ze vstupného. Týdenní propad tržeb kin je při plném zavřením jako nyní 25 milionů korun.

Kina přišla na vstupném v podzimní vlně o 150 milionů Kč.

autor. JURIS REAL, ČTK

Jen za druhou vlnu opatření proti šíření koronaviru přišla česká kina o 150 milionů korun jen ze vstupného. Týdenní propad tržeb kin je při plném zavřením jako nyní 25 milionů korun.

Pokud zůstanou kina zavřená do ledna či do února, bude částka škod celkem až půl miliardy. V tiskové zprávě to uvedli zástupci audiovizuálních asociací.

Zavřená kina stavějí do kontrastu s hernami a kasiny, která se s přechodem země do třetího stupně protiepidemického systému mohou zčásti otevřít. Částečně otevřít se mohou pro veřejnost také muzea, galerie a památky, nikoli však divadla a právě kina.

Zástupci audiovizuálního průmyslu nechtějí být zařazeni mezi živou kulturu a říkají, že kina lze bezpečně provozovat stejně jako např. restaurace. Otevření kin je podle nich také jednou z klíčových možností, jak znovu nastartovat audiovizuální průmysl.

"V případě, že by na další týdny a měsíce zůstala zavřená kina, situace v audiovizuálním průmyslu se stane natolik závažnou, že nepomůže už nic, natož tzv. vata, kterou naši podnikatelé už ani nemohou mít. V rámci asociací nyní diskutujeme za jednotlivé subjekty právní kroky vůči státu," uvedl předseda Asociace producentů v audiovizi (APA) Vratislav Šlajer. APA, Asociace provozovatelů kin (APK), Unie filmových distributorů (UFD) a Asociace animovaného filmu (ASAF) sdružují dohromady asi 200 společností a 300 kin. Asociace argumentují i tím, že při letním otevření kin z nich nebylo hlášeno žádné ohnisko nákazy. "Buď nás stát nechá pracovat, nebo ekonomicky zahyneme. Otevřením kin se zastaví pokles ztrát, zachováme práci pro tisíce lidí. Nejde jen o zaměstnance, ale o stovky dalších subjektů poskytujících služby kinům a distributorům v celé zemi. Při omezeném počtu diváků v kinech dokážeme alespoň nějak všichni přežít," sdělil Jan Bradáč, ředitel filmové distribuční společnosti Falcon a výkonný ředitel sítě kin CineStar.

Lidem pracujícím v audiovizuálním průmyslu či profesionálům, kteří pro tento druh průmyslu své služby poskytují, navíc podle asociací stát nevychází vstříc ani ve svých kompenzačních programech. Audiovize jako celek vypadla z programu COVID Kultura II a většina OSVČ typu kameramani, filmoví architekti či režiséři nedosáhnou nyní na žádnou z kompenzací poskytovanou podnikatelům.

Některým společnostem sice může pomoci mimořádná podpora Státního fondu kinematografie, odborná rada ji ale uděluje pouze selektivně a konkrétním projektům, řekli zástupci asociací.

Na kinodistribuční trh s ročním obratem 2,5 miliardy korun ročně je navázána další část audiovize s ročním obratem zhruba devět miliard korun, obrat celého audiovizuálního průmyslu je 30 miliard korun ročně. Během první vlny pandemie APA odhadovala celkový pokles výroby ve filmovém průmyslu a na něj navázaných oborů za letošní rok o 75 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»