Provozuje:
Juris Real Estate

Koalice Spolu kritizuje plán na onkocentrum.

Chybí podle ní konsenzus expertů.

Koalice Spolu kritizuje plán na onkocentrum.

autor. JURIS REAL, ČTK

Chybí podle ní konsenzus expertů.

Opoziční koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) kritizuje plán na výstavbu onkologického centra, jehož projekt na konci června představil premiér Andrej Babiš (ANO).

Je to věc k diskusi, vyžaduje ale konsenzus odborné společnosti, řekl na tiskové konferenci místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS).

Nová onkologická nemocnice nazvaná Český onkologický institut má vzniknout v areálu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Plánují se také čtyři výzkumné ústavy, z nichž jeden se zaměří na rakovinu, a vzniká národní plán boje s rakovinou do roku 2030, oznámili nedávno Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a další zástupci nemocnic a zdravotních pojišťoven. Budova Českého onkologického institutu má podle dřívějších informací vyjít asi na sedm miliard korun.

"Jestliže řekneme, že někde vystavíme budovu, která bude mít 200 lůžek, tak nemáme vůbec představu o tom, jakou kapacitu bychom potřebovali," sdělil Svoboda.

Problémem podle něj také je, že je tím ohrožena výstavba traumatologického pavilonu ve vinohradské nemocnici.

Ředitel nemocnice Petr Arenberger dříve uvedl, že projekt traumacentra se neupozaďuje, a jakmile budou další prostředky k dispozici, bude se mu dále věnovat.

Centrum je podle Svobody věcí k diskusi odborníků. "Abychom zachovali to, co už dneska funguje, že máme onkologickou péči distribuovanou v jednotlivých velkých centrech a nemocnicích," poznamenal Svoboda. České onkologické výsledky jsou podle něj srovnatelné se špičkovými evropskými výsledky.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek podotkl, že prioritou Spolu je vybudovat kvalitní komplexní onkologické centrum v každém kraji, aby se lidé nemuseli "doprošovat v megalomanském centru v Praze."

Podle místopředsedy sněmovního zdravotnického výboru Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) bylo v regionech do rozvoje onkologické péče investováno hodně peněz a za posledních deset let se její úroveň výrazně zvýšila.

"Centrum, které bude mít 200 lůžek, nemůže obsáhnout péči pro polovinu České republiky," dodal. Existuje riziko, že se personálně vyprázdní některá onkologická centra v krajích, což by bylo ohrožením regionální péče.

Rozvoj onkologické péče je podle Kaňkovského důležitý, musí ale být v souladu s odbornými společnostmi a vývojem ve světě.

Rakovina je v Česku druhou nejčastější příčinou úmrtí po nemocích srdce a cév. Ročně je diagnostikováno kolem 85.000 nových případů a 27.000 lidí nádorům a dalším typům rakoviny podlehne.

Na investice v oblasti onkologie šlo od roku 2017 asi pět miliard korun z národních i evropských peněz.

V plánu je využít asi dvě miliardy z evropského programu REACT a z Národního plánu obnovy deset miliard korun na posílení onkologické prevence a péče.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»