Provozuje:
Juris Real Estate

Koalice se nakonec dohodla, že pro sociální bydlení nebude zvláštní úřad.

O sociální bydlení se nebude podle připravovaného zákona starat nový úřad, jak to před vánočními svátky navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD).

Koalice se nakonec dohodla, že pro sociální bydlení nebude zvláštní úřad.

autor. JURIS REAL

O sociální bydlení se nebude podle připravovaného zákona starat nový úřad, jak to před vánočními svátky navrhlo ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD).

Koaliční strany se na jednání také dohodly, že vstup obcí do systému bude fakultativní.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška půjde o pilotní program, jestliže se neosvědčí, dostanou obce novelizací normy v sociálním bydlení povinnosti. Stát směrem k obcím počítá s osvětovou kampaní.

Financovat bude sociální bydlení již existující Státní fond rozvoje bydlení při ministerstvu pro místní rozvoj, řekla novinářům po schůzce ministryně Karla Šlechtová (za ANO).

S Bartoškem se shodla na tom, že zákon je pro vládní koalici prioritou. Oba v té souvislosti kritizovali ČSSD a ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) za pomalou přípravu normy.

"Naplánujeme harmonogram (schvalování zákona) tak, aby prošel společně s tím, jak ho bude ministerstvo přepracovávat. Bohužel, kdyby nás MPSV poslouchalo již před dvěma lety, nemuseli jsme na tento zákon čekat tak dlouho," uvedl Bartošek.

Ani KDU-ČSL ani hnutí ANO podle něj nepřišly v poslední době s novými návrhy, a zdržení vyplynulo pouze z toho, že MPSV jejich připomínky nerespektovalo.

"Žádné Centrum sociálního bydlení, to jsme zcela proti," uvedla Šlechtová s tím, že vítá dohodu.

"Primárně využijeme nástrojů, které máme, to znamená fond rozvoje bydlení. Je třeba nezatěžovat lidi novou legislativou. Je důležité, aby stát využil nástrojů, které má k dispozici. Primárně přes ně realizoval svou politiku," doplnil Bartošek.

ANO původně žádalo, aby zapojení obcí do systému bylo obligatorní.

"V tuto chvíli tu je názor, aby dobrovolnost byla pilotní projekt na pouze několik let. S tím jsem schopna souhlasit," uvedla Šlechtová.

Problémy v obcích, které se nezapojí do systému, bude ale muset řešit stát, upozornila. Hrozí tak podle ní zneužívání systému a stát bude muset namířit na obce osvětu.

Šlechtová také zdůraznila, že ANO nesouhlasí ani s tím, aby sociální bydlení bylo určeno pro všechny, kdo pobírají sociální dávky, například pro všechny samoživitelky či důchodce.

"To je milion lidí, na to bychom zruinovali stát," konstatovala s tím, že podle posledního návrhu MPSV by mohlo na sociální bydlení dosáhnout zhruba 118.000 lidí.

"My navrhujeme zhruba 50.000 lidí, protože to jsou osoby v bytové nouzi, které nemají takzvané kompetence k bydlení. Nemají byt a nemají takové příjmy, aby si mohly zaplatit nájemné," vysvětlila. Zdůraznila, že ostatním nabízí ministerstvo pro místní rozvoj dotace, například na pečovatelské domy.

Zákon o sociálním bydlení měl podle původních plánů vlády platit od ledna. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) označil právní normu za jednu z deseti priorit svého kabinetu do voleb.

Osm desítek organizací na pomoc lidem v tísni vyzvalo vládu, aby návrh zákona schválila do konce ledna, jinak se nestihne do voleb přijmout. Ministerstvo práce dostalo k předloze tisíce připomínek.

Marksová věří, že všechny vládní strany udělaly ústupky a dohodly se na základních principech zákona o sociálním bydlení.

Právní normu je tak možné do voleb schválit. Šéfka resortu bude usilovat ve Sněmovně o zrychlené projednávání.

"Ještě pořád si myslím, že se to dá do voleb stihnout. Je otázka v Poslanecké sněmovně, aby měl zákon nějakou prioritu. Budeme určitě chtít zrychlené projednání. Bude to poslední věc, která tam od nás (z ministerstva práce) půjde," řekla Marksová. Věří, že se koaliční politici dnes na "základních principech" normy dohodli a ustoupili, nyní návrh dopracují právníci a úředníci ministerstev práce a pro místní rozvoj. Zrychleně by ho pak měla projednat i Legislativní rada vlády, míní ministryně.

Podle ní má zákon šanci na přijetí.

"Ve chvíli, kdy dávám návrh zákona, s nímž je srozuměn Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv, tak ze své zkušenosti vím, že má skutečně šanci přes celé politické spektrum. Pokud by s ním nesouhlasily, posíláme takový zákon na smrt," podotkla Marksová.

Podle Marksové koaliční partneři pochopili, že sociální bydlení nemůže být pro obce rovnou povinné, ale jen dobrovolné.

Po pěti letech se pak dá systém případně vyhodnotit a povinnost mít sociální byty se dá stanovit novelou.

Pro ANO a lidovce byl nepřijatelný vznik nového úřadu - Centra pro sociální bydlení. To mělo sociální byty zajišťovat za obce, které by se do systému nechtěly zapojit.

Instituce měla spadat pod ministerstvo práce. Resort ji navrhl v poslední verzi normy.

Podle Marksové se zpřesňovala i "cílová skupina". Podle návrhu zákona by na pomoc měly nárok osoby v bytové nouzi. Ty by za přiměřený byt vydávaly přes 40 procent příjmu a po uhrazení nákladů by jim nezůstal ani 1,6násobek životního minima.

Týkalo by se to i těch, kdo přes půl roku žijí po azylových domech, ústavech, zdravotnických zařízeních či noclehárnách. Podle ANO by měl být okruh menší, měli by na byty dosáhnout jen ti nejchudší.

"Není to o tom, že každý z nás má jiný názor, ale jde spíš o vyjasnění, jak to kdo myslí. Sociální bydlení musí být pro všechny, kteří nemají na komerční nájem. Jedná se o seniory, neúplné rodiny, zdravotně postižené. Nemůže být jen pro ty sociálně nejslabší," uvedla Marksová.

Podle ní jsou někteří politici ANO přesvědčeni o tom, že zákon není potřeba a stačila by jen úprava dávek a nynější dotace.

"Je zřejmé, že to nestačí. Vidíme, že sociálně vyloučených lokalit přibývá. Zdaleka ne všechny problémy můžeme ošetřit prostřednictvím dávek," dodala ministryně.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»