Provozuje:
Juris Real Estate

Konec dodavatelů energií se dotkl až pětiny českých domácností.

Zkušenost s ukončením činnosti dodavatele energií a s režimem dodavatele poslední instance má takřka pětina Čechů. Každý druhý člověk pak zná ve svém okolí někoho, kdo problém s dodavatelem energie musí řešit. Ukázal to výzkum agentury STEM/MARK.

Konec dodavatelů energií se dotkl až pětiny českých domácností.

autor. JURIS REAL, ČTK

Zkušenost s ukončením činnosti dodavatele energií a s režimem dodavatele poslední instance má takřka pětina Čechů. Každý druhý člověk pak zná ve svém okolí někoho, kdo problém s dodavatelem energie musí řešit. Ukázal to výzkum agentury STEM/MARK.

Šetření provedla agentura STEM/MARK mezi 21. a 26. říjnem. Zapojilo se do něj 1 200 lidí ve věku od 18 let.

Z jeho výsledků dále vyplývá, že přibližně sedm z deseti dotázaných by uvítalo snížení daně z přidané hodnoty u energií po dobu krize.

V České republice v posledních týdnech ohlásilo ukončení činnosti několik distributorů plynu či elektřiny. Největší z nich je skupina Bohemia Energy.

S koncem dodavatele energií se v ČR muselo podle průzkumu vyrovnat 13 procent odběratelů elektřiny a deset procent odběratelů plynu.

"Dalších 15 procent lidí má obavy, že by mohl obdobný osud potkat i jejich dodavatele elektřiny či plynu," uvedl Ondřej Vácha ze společnosti STEM/MARK.

Více se podle jeho názoru strachují klienti menších společností, zatímco zákazníci největších dodavatelů zůstávají v klidu.

Zhruba polovina respondentů uvedla, že má zafixovanou cenu elektřiny či plynu na dobu určitou. Tři čtvrtiny z nich na více než 12 měsíců.

Delší než roční fixaci si více zařídili senioři nad 60 let, vyplývá z empirického šetření.

Přibližně každý šestý respondent sdělil, že v posledním měsíci obdržel informaci o tom, že brzy dojde ke zvýšení částky, kterou budou nově za energie platit. Většina ostatních očekává, že k tomu brzy dojde a uvažují nad dalšími kroky.

"Více než tři čtvrtiny Čechů si plánují upravit výše záloh a dva ze tří si chtějí ověřit, zda jejich dodavatel nenabízí výhodnější produkt. Ke změně dodavatele se moc lidí zatím nechystá," poznamenal Vácha.

Zprávy o plánovaném zvyšování cen energií u hlavních dodavatelů zaznamenali téměř všichni oslovení, především v televizi a na internetu.

"V odpovědích na otázku, kdo nese za tak výrazné skokové zdražení odpovědnost, zaznívaly různorodé názory, avšak většina Čechů se shoduje, že by stát měl být tím, kdo pomůže vzniklou situaci řešit," prohlásil Vácha.

Čtyři pětiny respondentů jsou přesvědčené, že stát by měl důkladněji kontrolovat nabídky dodavatelů. Pro stanovení maximální ceny se vyslovilo 73 procent dotázaných, stejně jako pro posílení role Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Snížení daně z přidané hodnoty z cen energií po dobu krize by uvítalo 72 procent lidí.

Rostoucí ceny energií vedou mnoho lidí k úvahám o úspoře výdajů na elektřinu a plyn. Přibližně každý třetí Čech uvažuje o výměně starých spotřebičů za nové, energeticky šetrnější. Růst cen přeje i úvahám nad pořízením vlastního zdroje energie. O koupi fotovoltaických panelů uvažuje pětina dotázaných, pořízení solární panelu na ohřev vody zvažuje 17 pct občanů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»