Provozuje:
Juris Real Estate

Konec kličkování a malých písmenek ve smlouvách

Smlouvy napsané složitým právnickým jazykem a s těžko srozumitelnými poznámkami, dodatky psané miniaturním písmem nebo málo času na pročtení podmínek smlouvy. Přesně takovou smlouvu o půjčce uzavřely tisíce Čechů.

Konec kličkování a malých písmenek ve smlouvách

autor. JURIS REAL

Smlouvy napsané složitým právnickým jazykem a s těžko srozumitelnými poznámkami, dodatky psané miniaturním písmem nebo málo času na pročtení podmínek smlouvy. Přesně takovou smlouvu o půjčce uzavřely tisíce Čechů.

Bez tučné pokuty se z ní pak často nemohli vyvázat. Od tohoto ledna to ale bude jinak.

Nový občanský zákoník totiž mění tzv. adhezní smlouvy, tedy ty, které jsou pro jednu stranu uzavírány méně výhodným způsobem a spotřebitel nemá možnost je ovlivnit.

Do takové kategorie patří nejen smlouvy s úvěrovými a leasingovými firmami, ale třeba i s mobilními operátory, pojišťovnami, dodavateli energií či bankami. Podle nové právní úpravy budou muset být takové smlouvy srozumitelné a čitelné pro většinu spotřebitelů bez rozdílu. Tzn. konec malých písmen a nepřehledných ujednání pod čarou a konec těžko pochopitelných formulací.

Pokud se totiž budou ve smlouvě vyskytovat, má firma jako silnější strana povinnost spotřebiteli všechno do detailů vysvětlit. Pokud to neudělá, může soud prohlásit smlouvu za neplatnou. Nové právní ustanovení se netýká jen samotných smluv, ale třeba i doložek nebo obchodních podmínek. Pokud tak spotřebitelé objeví ve smlouvě větu, že se smlouva nebo její část řídí obchodními podmínkami, musí být s jejich zněním výslovně seznámeni. Jinak je smlouva neplatná. Takový případ nastane i tehdy, kdy podnikatel zapomene – ať už úmyslně, či nikoliv – upozornit spotřebitele třeba na doložku nebo mu ji dostatečně nevysvětlí.

Tuzemské firmy s takovou právní úpravou už počítají, a většina jich proto změnila obchodní a smluvní podmínky. „Každý podnikatel bude již 1. ledna 2014 uzavírat smlouvy se svými partnery a zákazníky se všemi důsledky podle nové právní úpravy,“ vysvětluje Lukáš Poddaný, advokát Ambruz & Dark Deloitte Legal. Nové podmínky proto nachystala většina dodavatelů energií, pojišťoven nebo bank. „1. ledna nabyl účinnosti nový občanský zákoník, zákon o obchodních korporacích a další zákony, proto jsme museli na tyto změny zareagovat a naše všeobecné obchodní podmínky jim přizpůsobit. Současně jsme je napsali přehledněji a srozumitelněji,“ potvrzuje např. mluvčí České spořitelny Klára Pačesová. „Revidovali jsme smluvní dokumentaci, tedy smlouvy, všeobecné obchodní podmínky, produktové podmínky, úrokový lístek a sazebník. Zejména došlo ke zpřesnění předsmluvních informací, zvýraznění ujednání, která mají zásadní význam pro klienty i banku, ke zjednodušení textu i sjednocení smluvních ujednání,“ potvrzuje i mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek (Jůzlová, P. Občanský zákoník: končí kličkování ve smlouvách a můžete zahodit lupu {citováno 25. 12. 2013}. Dostupný z http://byznys.lidovky.cz/obcansky-zakonik-konci-klickovani-ve-smlouvach-a-muzete-zahodit-lupu-128-/moje-penize.aspx?c=A131223_163532_moje-penize_oka).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»