Provozuje:
Juris Real Estate

Koronavirus změní české lázně na několik let.

Některé možná ani nepřežijí.

Koronavirus změní české lázně na několik let.

autor. JURIS REAL, ČTK

Některé možná ani nepřežijí.

Rok s koronavirem zasáhl české lázně nezvykle tvrdě a fungování tradičního oboru zřejmě změní na několik let. Některé lázně jsou již teď na hranici přežití a naděje na obrat k lepšímu je zatím v nedohlednu.

Přesto by do budoucna mohla současná krize přinést i pozitivní věci, např. větší zájem o vlastní zdraví, sdělil ČTK prezident Svazu léčebných lázní ČR Eduard Bláha.

"Budou chybět cizinci a i návrat českých klientů bude nějakou dobu trvat. Zvlášť na Karlovarsku, kde vypadli cizinci, tak tamní zařízení jsou zavřená už od března a je otázkou, kdy a jestli se otevřou. Rok 2021 bude minimálně stejně těžký jako rok 2020, byť s různým časovým průběhem. A finanční vyčerpanost se sčítá," uvedl Bláha. Lázně v loňském roce poprvé postihla protikoronavirová opatření na jaře. Začalo propouštění a usilovná jednání s vládou o kompenzacích, které se nakonec podařilo dojednat. V létě, když se lázně opět mohly otevřít, pomohly některým státní vouchery nebo kompenzační vyhláška, která navýšila příjmy. Od podzimu pak znovu výrazně klesl počet i českých klientů, nemocnice neoperovaly a neposílaly pacienty na doléčení do lázní a rostly i obavy samotných pacientů.

A i státní pomoc má podle Bláhy nedostatky. Na kompenzace čekají lázně i měsíce. Např. kompenzace z programu Covid - ubytování za loňské jaro některé lázně ještě nedostaly, řekl.

Tím se ale prohlubují problémy s cash-flow. Firmy sahají hluboko do svých rezerv a dostávají se na hranu přežití. První lázně v ČR už požádaly o ochranu před věřiteli, např. Lázně Bohdaneč.

V Karlovarském kraji třeba Lázně Františkovy Lázně přijímají hosty na komplexní a příspěvkovou lázeňskou péči a samoplátce. Hostů je ale málo.

"My máme otevřený nyní jen hotel Belvedere a Pawlik - hlavní budovu. Ale obsazenost je velmi mizerná, někde kolem 15 procent kapacity, což znamená asi 60 hostů na Belvederu," informoval ředitel Lázní Františkovy Lázně Josef Ciglanský. Podobně je tomu v Jáchymově, kde jsou také otevřeny jen dva lázeňské hotely a obsazenost je okolo 20 procent.

Lázně v Karlovarském kraji jsou na tom o to hůře, že z velké části byly závislé na klientech ze zahraničí. V Karlovarském kraji to bylo asi 70 procent klientů.

Podle Bláhy se možná začnou postupně vracet Němci, klienti z Ruska jsou zatím velmi nejistí, možná se vrátí hosté z arabských zemí. Ale vše bude záviset na vývoji pandemie.

"Na jaře jsme byli všichni víc vystrašení a vlastně žádná vlna epidemie nebyla, byla jen vlna opatření. Teď je to mnohem horší, ale my už jsme byli falešně klidnější. A ono se to sčítá, to, že jsme v tom dlouho, rezervy docházejí, vládní pomoc je strašně pomalá a je velký rozdíl mezi tím, co vláda říká a jaká je realita. Zpracování žádostí o dotace trvá i půl roku a dosud nemáme peníze za jaro. A možná, že část lázní to už nerozdýchá," shrnul Bláha.

Jak ale dodává, české lázně zatím všechny krize nakonec přežily a snad přežijí i tu současnou. Až opadne pandemie a obavy z nákazy, mohly by lázně naopak být vyhledávanějším cílem pro lidi, kteří chtějí zlepšit svůj zdravotní stav odolnost i vůči obdobným infekcím, jako je koronavirus.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»