Provozuje:
Juris Real Estate

Krávy vinou sucha nemají na loukách co spásat.

Dobytek na pastvinách na jihu Plzeňska již nemá vinou sucha skoro co spásat. Jestliže krávy chodí jen po holé zemi, začnou bučet a chovatelé musí stáda přesouvat jinam, kde něco málo narostlo.

Krávy vinou sucha nemají na loukách co spásat.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Dobytek na pastvinách na jihu Plzeňska již nemá vinou sucha skoro co spásat. Jestliže krávy chodí jen po holé zemi, začnou bučet a chovatelé musí stáda přesouvat jinam, kde něco málo narostlo.

ČTK to sdělil Radovan Sochor, spoluvlastník rodinného statku v okolí Železného Újezda na Plzeňsku, který hospodaří na 200 hektarech.

Zásob krmiva na zimu mají farmáři málo a bojí se, že pokud bude sucho ještě jeden až dva týdny, budou muset letošní senáž a siláž vyvážet ze skladů na pastviny.

Navíc v oblasti Brd ubývá voda, i když jí tam vždy bylo hodně a kvalitní.

Problémy se sklizní sena a jetele na krmení má vinou veder rovněž velká zemědělská firma Lukrena a.s. z Dolní Lukavice, která hospodaří na jihu Plzeňska na zhruba 3.300 hektarech.

"V okolí Mitrovic a Železného Újezda, kde paseme, se vytvořila vlastně oblast dešťového stínu, spadlo tam velmi málo srážek a je to katastrofa. Vláha dopadla jenom na nejvrchnější vrstvu vegetace, do země se to prakticky vůbec nedostalo," uvedl Sochor. Krávy a býky přesouvá z pastviny na pastvinu. "Normálně se (dobytek) vždy na kvalitní pastvě napásl, lehl, zažíval a přežvykoval. Dnes se pase celý den a času na odpočinek je velmi málo," řekl.

Zásoby na zimu má zatím malé. "Proto se snažím prodat třetinu stáda, které jsem deset let budoval, tedy 30 březích krav," konstatoval farmář. Sucho je ale také v Německu, Rakousku a Polsku, a tak panuje na evropském trhu dobytka přetlak. Vlastně ho nikdo nechce. Farmáři krávy neodkoupí a jatka mají pořadníky a maso na porážku nevezmou hned. "A byť ceny potravin jdou nahoru, tak farmářům se za maso platí méně," uvedl.

Sochorův statek zatím nemusel sahat do letošní sklizně krmiv. Pokud ale budou sucha ještě týden až dva, tak se tomu nevyhne. První seč byla na 60 procentech normálu.

"Vojtěška byla dobrá, pro vodu si dosáhla. Jetele také, ale druhé seče už byly katastrofální a teď na loukách není nic," řekl zemědělec. Zásoby má zatím na dvě třetiny zimy. Pokud zaprší, mohla by být ještě další seč travin a pícnin pro senáže a siláže.

Sochor na statku chová také velké býky. "Vykousávají úplně všechno a jdou i pod dráty ohradníků. Jeden osmimetrákový býk pak strčí do druhého, vylomí kůl a pak přes dráty přejdou. Nejsou agresivní, sledujeme je několikrát denně, ale jsou chytřejší než my," konstatoval Sochor.

Vodu zatím má. "I když už avizovali lidé z obce, že i ve vrtu v CHKO Brdy, který byl vždy ukrutně vydatný, voda docházela," dodal.

Lukrena považuje letošní první seč ještě za celkem slušnou, protože v květnu nějaké srážky byly a ochladilo se.

"Druhé senáže, to byl zmar, uklízeli jsme jen zaschlé louky. Byť jsme je dělali včas a ještě jsme je nahnojili. Ale nezapršela ani kapka, byly tři týdny pětatřicítky a ostrý vítr, a ty porosty před očima zaschly," řekl šéf představenstva Pavel Netrval. Krásně vyrostlý jetel tak vinou veder "shořel". Zimu má firma se 3.000 kusy dobytka díky první seči pokrytou asi ze 70 procent.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»