Provozuje:
Juris Real Estate

Kroky vůči ruskému majetku v ČR by vyvolaly reciproční reakci Ruské federace.

Po jakýchkoli aktivních krocích vůči ruskému majetku v České republice budou nepochybně následovat reciproční kroky vůči českému majetku na území Ruské federace.

Kroky vůči ruskému majetku v ČR by vyvolaly reciproční reakci Ruské federace.

autor. JURIS REAL, ČTK

Po jakýchkoli aktivních krocích vůči ruskému majetku v České republice budou nepochybně následovat reciproční kroky vůči českému majetku na území Ruské federace.

Na dotaz ČTK k možnostem využití nemovitostí ve správě ruského velvyslanectví v Praze to uvedlo ministerstvo zahraničí. Starosta Prahy 6 a poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) nedávno dopisem vyzval ruského velvyslance v ČR Alexandra Zmejevského, aby poskytl prostory ruské školy při ambasádě k výuce ukrajinským dětem, které kvůli ruské invazi musely opustit zemi. Škola je nyní po diplomatické roztržce Česka a Ruska kvůli kauze Vrbětice nevyužívaná.

Otázka ruských pozemků v ČR se řešila i v návaznosti na vrbětickou kauzu poté, co loni v dubnu vyšlo najevo podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Vedení Prahy tehdy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy. Praha ale podle červnové reakce ministerstva zahraničí nemůže od ruské ambasády část pozemku dostat zpět, Diplomatický servis jej totiž v roce 1972 převedl do trvalého bezplatného užívání tehdejšímu sovětskému velvyslanectví. Budovy na pozemku pak patří Ruské federaci, která je odkoupila. Rusko by muselo být ochotno o vrácení dobrovolně jednat.

Otázka využití ruských nemovitostí je dle vyjádření resortu dlouhodobým a složitým problémem. Česká strana považuje za rozhodující, že majitelem budov je ruská strana. Těžko si tak lze představit konkrétní využití budov bez aktivní vůle a přístupu Ruska. "Zároveň upozorňujeme, že v případě jakýchkoliv aktivních kroků vůči ruskému majetku v ČR je nepochybné, že budou recipročně následovat bezprostřední kroky ruské strany vůči stávajícímu majetku ČR na území Ruské federace," uvedla Aneta Kovářová z odboru komunikace ministerstva.

Nemovitosti jsou na základě mezivládních dohod z roku 1979 ve vlastnictví Ruské federace, pozemky jsou poskytnuty ruské straně do "trvalého a bezplatného užívání".

"Při jakémkoliv úmyslu s ním nějak nakládat je tudíž třeba mít na zřeteli otázku jurisdikčních imunit Ruské federace a jejího majetku," doplnil úřad.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»