Provozuje:
Juris Real Estate

Kupní cena zemědělské půdy v České republice roste.

Avšak za západními státy pořád zaostává.

Kupní cena zemědělské půdy v České republice roste.

autor. JURIS REAL

Avšak za západními státy pořád zaostává.

Tržní cena zemědělské půdy v ČR pořád roste. V loňském roce v průměru přesáhla 11 korun za metr čtvereční. V komparaci se starými členskými zeměmi EU je však pořád nízká. Většina zemědělců v České republice stále hospodaří na pronajaté půdě. Přestože přibývá půdy v rukou zemědělců, je podíl pronajaté půdy v ČR po Slovensku druhý nejvyšší v Evropě. Toto zjištění vyplývá z loňské Zprávy o stavu zemědělství. Podíl pronajaté půdy klesá od počátku transformace zemědělství v 90. letech in favorem (ve prospěch) zemědělců hospodařících na vlastní půdě. V loňském roce dosahoval podíl pronajaté půdy v ČR zhruba 75 procent. Více než jednu třetinu pronajímané půdy přitom vlastní členové zemědělských družstev či spolumajitelé zemědělských podniků a ti je následně vlastním firmám pronajímají. Analogicky jako cena půdy se zvyšuje cena nájemného. Průměrné nájemné loni vzrostlo zhruba o deset procent na 1700 Kč za hektar. V cenách panovaly poměrně výrazně rozdíly v závislosti na vlastnostech pronajímaného pozemku a době uzavření nájemní smlouvy.

Nicméně realitní trh s ornou půdou loni oproti roku 2012 mírně zpomalil. Zobchodováno bylo množství půdy odpovídající asi 2,5 procentům veškeré zemědělské půdy v zemi. Vedle toho byla část půdy zcizena (převedena) bezúplatně formou dědictví či darem. "Je možné očekávat, že rozsah obchodované půdy bude v příštích letech stagnovat, případně mírně klesat," uvedlo ministerstvo zemědělství v dokumentu. Zpomalení trhu má podle něj souviset s postupným ukončováním privatizace státní půdy. Od roku 1999 bylo postupně privatizováno téměř 570.000 hektarů státní půdy. Po odečtení rezerv a blokací zbývá ještě zhruba 100.000 hektarů. Před zahájením v současného procesu církevních restitucí odhadoval Státní pozemkový úřad, že by církve mohly dostat v jejich rámci zpět až 30.000 hektarů zemědělské půdy. Od roku 1966 ubylo v důsledku zástavby či zalesňování zemědělské půdy o 290.000 hektarů na současných zhruba 3,5 milionu hektarů. Roční ztráta zemědělské produkce ve finančním vyjádření činí zhruba 180 milionů korun. Od roku 1995 do loňska tak dosáhla bezmála čtyři miliardy korun.

Půda je ničena také používáním nevhodných technologií a volbou nevhodných osevních postupů. Zhruba čtvrtina půd je v současné době postižena nadlimitním utužením, není tedy využitelná k zemědělské činnosti. Roční hospodářské ztráty v důsledku toho představují 334 milionu korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»