Provozuje:
Juris Real Estate

Kůrovcové škody se letos zvýší zhruba o polovinu na 30 mld. Kč.

Škody v lesích způsobené suchem a následně kůrovcovou kalamitou letos dosáhnou 30 miliard korun, odhaduje think tank Czech forest. ČTK to sdělil za think tank Jan Příhoda.

Kůrovcové škody se letos zvýší zhruba o polovinu na 30 mld. Kč.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Škody v lesích způsobené suchem a následně kůrovcovou kalamitou letos dosáhnou 30 miliard korun, odhaduje think tank Czech forest. ČTK to sdělil za think tank Jan Příhoda.

Vlastníci lesů se podle think tanku už dostali do existenčních problémů, nemají peníze na další boj s kalamitou a zalesňování ploch, kde kůrovec stromy zničil. Skoro polovinu lesů v ČR vlastní stát. Loňskou škodu vypočítali odborníci podle odhadů Lesní ochranné služby a dalších lesnických subjektů, napadeného dříví mělo být mezi 18 až 20 miliony kubických metrů. "Dále byla využita reálná ztráta zpeněžení způsobené extrémním převisem nabídky kalamitního jehličnatého dříví, která se v roce 2018 pohybovala ve výši 800 až 1 200 korun," dodávají odborníci. Tím došli k částce přes 18 miliard korun škod na výnosech a kvůli předčasnému poražení stromů. "Ke škodám způsobených suchem a kůrovcovou kalamitou je také nutné připočítat škody na sadebním materiálu v lesních školkách, ztráty způsobené změnou struktury poptávky a vícenáklady na pěstování sadebního materiálu spojené především se stíněním a zavlažováním," dodávají. Další ztráty jsou podle nich způsobené usycháním nových sazenic, kterých loni vyschlo mezi 20 a 30 procenty, v některých lokalitách však uschla veškerá výsadba. V lesních školkách tak byla škoda kolem půl miliardy korun.

Další vícenáklady vlastníků lesa, do kterých patří složitější kalamitní těžba, ošetření dříví, logistika a skladování dříví odhadli experti na 1,5 miliardy korun. Loni podle nich kůrovec zdevastoval na 50.000 hektarů lesa, náklady na obnovu a ochranu budou pro vlastníky představovat 5,5 miliardy korun. Peníze na péči získávají vlastníci lesů hlavně z prodeje dříví.

Že bude letos kůrovcová kalamita pokračovat, říkal v minulém týdnu také ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Těžba napadeného dřeva se proti loňsku podle něj nejspíš zvýší více než dvojnásobně. Upozornil, že ke kalamitě přispívá dlouhotrvající sucho, které podle něj letos nezmírní ani nadbytek sněhu na horách. Kůrovcová těžba Lesů ČR letos možná překoná deset milionů m3. Státní podnik Lesy České republiky letos odhaduje meziroční nárůst těžby kůrovcového dřeva o asi dvě třetiny na více než deset milionů metrů krychlových. Dřevo z kůrovcové kalamity by se tak na celkové letos odhadované těžbě kolem 12,5 milionu metrů krychlových podílelo 80 procenty. ČTK to dnes řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi. Loni celková těžba dřeva v lesích Lesů ČR vzrostla o 32 procent na nadprůměrných 10,65 milionu metrů krychlových dřeva z předloňských 8,05 milionu metrů krychlových. Hlavní dílem se na zvýšení podílelo právě kůrovcem napadené dříví, jehož těžba loni vzrostla dvojnásobně na šest milionů metrů krychlových dřeva. Aktuální těžby dřeva v Lesích ČR jsou kvůli kůrovci nadprůměrné. V minulých letech se těžba všeho dřeva u Lesů ČR pohybovala na úrovni kolem osmi milionů metrů krychlových.

Nejhorší situace s kůrovcem, existuje podle Lesů ČR na severní Moravě, Vysočině a v Jihomoravském kraji. Klíčové pro boj s kůrovcem bude podle Jouklové zajištění kapacit na zpracování kůrovcem napadeného dříví a na těžbu. "Důležitá bude zejména důsledná asanace dřeva během rojení kůrovce tak, aby se škůdce šířil co nejméně," uvedla. Podnik také hledá alternativní obchodní kanály, jak se zbavit kůrovcového dřeva. Samovýrobci si nově mohou ve státních lesích koupit a vytěžit za rok až 200 metrů krychlových dřeva místo dosavadních až 30 metrů krychlových. Jako novinku podnik spustil maloprodej již vytěženého a zpracovaného kůrovcového dříví přímo ze skladů v kalamitních lesních správách. Dřevo mohou zájemci použít na topení i jako stavební materiál.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»