Provozuje:
Juris Real Estate

Legislativní novely zákonů o myslivosti a lesích by měly být hotové v roce 2023.

Ministerstvo zemědělství (MZe) plánuje mít hotový návrh novely zákona o myslivosti na počátku příštího roku, novela zákona o lesích by pak mohla být hotová do poloviny roku 2023.

Legislativní novely zákonů o myslivosti a lesích by měly být hotové v roce 2023.

autor. JURIS REAL, Právní prostor a ČTK

Ministerstvo zemědělství (MZe) plánuje mít hotový návrh novely zákona o myslivosti na počátku příštího roku, novela zákona o lesích by pak mohla být hotová do poloviny roku 2023.

Na jednání zemědělského výboru Poslanecké sněmovny to sdělil náměstek pro řízení Sekce lesního hospodářství MZe Patrik Mlynář.

Nová legislativní úprava by podle něj měla přinést hlavně posílení pravomocí vlastníků a celkovou liberalizaci přístupu k lesnímu hospodářství.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na jednání výboru připomněl, že posílení pravomocí vlastníků půdy a hospodářů v organizaci honiteb je součástí programového prohlášení vlády stejně jako trvale udržitelné hospodaření v lesích.

"Náš záměr je liberalizovat zákon, ubrat řadu povinností vlastníků," dodal k lesnímu zákonu Mlynář. Jednou z cest jak zefektivnit myslivecké hospodaření v lesích je podle něj např. využití digitalizace evidencí tak, aby mohli jak vlastníci, tak i státní správa nebo myslivci sledovat, jak se v lesích hospodaří.

Změny v zákoně dlouhodobě podporuje Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL), jehož členové hospodaří zhruba na 21 procentech celkové výměry lesů v ČR. Místopředseda sdružení Richard Podstatzký Thornsen řekl, že aktuálně platný lesní zákon je nejpřísnější v Evropě.

Udržitelného hospodaření v lesích lze podle něj dosáhnout pestřejší skladbou lesů. Soukromí vlastníci také odmítají další rozšiřování chráněných území.

Jiří Groda, který je pověřený řízením státního podniku Lesy ČR, k tomu uvedl, že 90 procent činnosti lesníků je ovlivněno zvěří - a to jak při přirozené obnově i zalesňování.

Podnik podle něj také musí ročně vynaložit na pěstební činnost zhruba tři miliardy korun.

Doplnil, že stavy zvěře bude možné kontrolovat díky plánovanému přesunu 25 procent honiteb pod správu Lesů ČR.

S tím nesouhlasí Českomoravská myslivecká jednota. Její předseda Jan Janota na jednání výboru prohlásil, že potenciální snižování honiteb nabourá dosavadní systém, který je založený na mysliveckých spolcích.

Konstatoval, že vlastníci lesů mají ze zákona možnost podat žádost o úpravu stavů zvěře, využívá to ale minimum vlastníků. Nesouhlasí proto s tím, že by myslivci byli zodpovědní za to, že stoupají stavy zvěře.

Novelu zákona o lesnictví i myslivosti podporuje Asociace soukromého zemědělství ČR, která sdružuje hlavně malé farmáře. Předseda asociace Jaroslav Šebek uvedl, že vlastníci lesů by měli mít větší prostor.

"Dlouhá desetiletí zaznamenáváme to, že není dostatečné zapojení vlastníků a zemědělců," uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»