Provozuje:
Juris Real Estate

Lesy ČR odmítly církvím vydat až 60.000 hektarů lesů.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítl v rámci církevních restitucí uzavřít dohody o vydání zhruba 60.000 hektarů lesů. Podnik má pochybnosti o oprávněnosti nároků církve.

Lesy ČR odmítly církvím vydat až 60.000 hektarů lesů.

autor. JURIS REAL

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odmítl v rámci církevních restitucí uzavřít dohody o vydání zhruba 60.000 hektarů lesů. Podnik má pochybnosti o oprávněnosti nároků církve.

Vydání sporných majetků tak bude řešit ve správním řízení Státní pozemkový úřad.

Novinářům to sdělil generální ředitel LČR Daniel Szórád. Celkem církve po LČR žádají vydání zhruba 140.000 hektarů lesů.

Na vydání asi 60.000 hektarů lesů už mají LČR s církvemi uzavřené dohody. U zbylých 20.000 hektarů pochybnosti LČR nemají a k uzavření dohod chybí splnění jen některých formálních náležitostí. Celkem církve podaly Lesům ČR 2.210 žádostí o vydání majetku. Požadovaných 140.000 hektarů představuje asi osm procent z celkové rozlohy státních lesů, která činí 1,3 milionu hektarů. U sporných 60.000 hektarů mají LČR podle Szóráda například důvodnou pochybnost o tom, zda šlo o majetkovou křivdu. Majetku požadovaného církvemi se prý může týkat například konfiskační dekret či vyhláška zabírající majetek ještě před 25. únorem 1948. "Celou věc musejí prověřit nejen právníci, ale i historici," uvedl Szórád. Některé odmítnuté dohody jdou i na vrub duplicitních žádostí. Jedním z největších majetků s odmítnutou dohodou je případ majetku takzvaného vratislavského panství o velikosti zhruba 30.000 hektarů, který by měl historicky patřit olomouckému a ostravsko-opavskému biskupství. Leží v oblasti Javorníku, Jeseníku a Frýdku-Místku. Pochybnost se týká právě možné dřívější konfiskace majetku.

Odmítnuté případy se podle Szóráda posunou do správního řízení na Státní pozemkový úřad (SPÚ). "SPÚ je ten orgán, který by se k tomu měl vyjádřit a měl by korektně posoudit jednu i druhou stranu a naše pochybnosti buď vyvrátit nebo potvrdit," řekl. Pokud SPÚ označí pochybnosti Lesů ČR jako nedůvodné, majetek se vydá. Pokud by LČR měly i po vydání majetku dál pochybnosti o správnosti nároku, mohou ještě podat vůči SPÚ správní žalobu. Církevní restituce Szórád označil za mimořádně náročný proces pro podnik, zaměstnávající mnoho pracovníků LČR. "Prověřujeme archivy, stávají se z nás historici, právníci. Snažíme se, abychom nic neblokovali. Pokud mají vznikat dohody, musíme je mít ověřené a korektní," uvedl. Dodal, že ať sporné kauzy dopadnu jakkoli, budou Lesy ČR vždy čelit kritice.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»