Provozuje:
Juris Real Estate

Lesy České republiky mají po orkánu Eberhard škody na dřevě za půl miliardy Kč.

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích v neděli a v pondělí poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Lesy České republiky mají po orkánu Eberhard škody na dřevě za půl miliardy Kč.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích v neděli a v pondělí poničil asi milion metrů krychlových dřeva.

Představuje to milion stromů. Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu m3. Největší škody Lesy ČR evidují v Moravskoslezském a Olomouckém kraji. "Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpokládám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétních oblastech, uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Se zpracováním kalamitního dříví již lesníci začali. "Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů," dodal. V Moravskoslezském kraji lesníci Lesů ČR odhadli objem poničeného dřeva asi na 270.000 metrů krychlových. V Olomouckém kraji vítr zničil ve státních lesích přibližně 157.000 metrů krychlových dřeva a v Jihočeském téměř 138.000 metrů krychlových. "Většinou se zlomily nebo nalomily jednotlivé kmeny," uvedla mluvčí.

Škody evidují i jiní vlastníci lesů v Česku. Arcibiskupské lesy a statky Olomouc odhadly objem poničeného dřeva na zhruba 40.000 metrů krychlových, nejvíce postiženy jsou církevní lesy na Jesenicku, a to hlavně v okolí Rejvízu. Lesy města Olomouce odhadly poničené dřevo v objemu 15.000 metrů krychlových. Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce. Škody způsobené v tuzemsku orkánem Eberhard budou podle odhadů pojišťoven v řádu stovek milionů korun. Vítr, který měl např. na Sněžce rychlost kolem 200 kilometrů v hodině, lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. V pondělí ráno bylo v celé ČR bez proudu kolem 315.000 odběratelů. Energetická společnost ČEZ vyčíslila škody po orkánu na téměř 30 milionů korun.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»