Provozuje:
Juris Real Estate

Letošní extrémně suché počasí bude mít výrazný dopad na zemědělství.

Přímé škody mají stoupnout na miliardy korun. Současně zdraží některé potraviny, zvýší se náklady měst a obcí na vodu, sucho přispěje i ke zvýšení cen elektřiny.

Letošní extrémně suché počasí bude mít výrazný dopad na zemědělství.

autor. JURIS REAL

Přímé škody mají stoupnout na miliardy korun. Současně zdraží některé potraviny, zvýší se náklady měst a obcí na vodu, sucho přispěje i ke zvýšení cen elektřiny.

"Přímé škody v zemědělství se dají vyčíslit na osm až devět miliard korun," konstatoval analytik Cyrrusu Lukáš Kovanda. Postiženi jsou hlavně pěstitelé obilovin v čele s pšenicí a ječmenem. V průběhu následujících měsíců se horší úroda těchto obilovin promítne do zdražení pečiva a možná i piva, dodal. "Z makroekonomického pohledu považujeme nejmarkantnější dopad sucha na zemědělství. Jde o třetí nejnižší sklizeň za posledních deset let," uvedl analytik Raiffeisenbank František Táborský. Slabší úroda se tak podle něj v druhé polovině roku projeví ve vyšších cenách pečiva a dalších navázaných výrobků. Na druhou stranu se dařilo ovoci. Celkový dopad do cen potravin tak bude pouze v řádu několika mála procent, dodal.

"Prvním ekonomickým sektorem postiženým suchem je zemědělství," souhlasil i analytik Chytrého Honzy Karel Kotoun. Stoupají náklady na zavlažování, jelikož nedostatek půdní vláhy vede k vyčerpání zbytkových zásob, tím pádem roste i riziko neúrody. Navíc sucho ekonomicky dopadá na rozpočty měst a občanů, zvyšuje se i celková spotřeba vody. "Sucho začíná být vážnější problém než povodně," míní analytik BH Securities Štěpán Křeček. Zatímco povodně mají podle něj jednorázový charakter a kalkulují s nimi pojistné modely, sucho je problém dlouhodobý, který bude zatěžovat českou ekonomiku po mnoho dalších let. Celkové investice na úpravu krajiny a zemědělské půdy, které by zadržovaly vodu v krajině, odhadl na stovky miliard korun. V rámci evropských fondů je však na tuto problematiku vyčleněno jen 13,5 miliardy korun, což do budoucna vyvolá výrazný tlak na státní rozpočet, uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»