Provozuje:
Juris Real Estate

Letošní sklizeň obilí bude o 3,5 procenta nižší než loňská.

Zemědělci sklidí 6,62 milionu tun obilovin. Vyplývá to z odhadu, který podle stavu k 15. srpnu zveřejnil Český statistický úřad.

Letošní sklizeň obilí bude o 3,5 procenta nižší než loňská.

autor. JURIS REAL

Zemědělci sklidí 6,62 milionu tun obilovin. Vyplývá to z odhadu, který podle stavu k 15. srpnu zveřejnil Český statistický úřad.

Před měsícem byl odhad pesimističtější, předpokládal totiž meziroční pokles o 7,5 procenta. Naposledy se obilí urodilo méně v roce 2012. Naopak úroda řepky se letos zvýší o 22,8 procenta na 1,407 milionu tun, předchozí odhad počítal s pomalejším růstem.

Podle ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy je ale třeba navzdory zlepšení odhadu počítat se zdražením pečiva nebo piva.

"Do růstu cen těchto produktů se totiž promítne nejen zdražování klíčových ingrediencí (pšenice, ječmen, slad, chmel), ale také růst cen mezd a energií," sdělil ČTK.

Pivo podle něj letos zdraží v rozsahu do čtyř procent a pečivo maximálně o osm procent.

Nižší produkce obilovin je způsobena nižším očekávaným výnosem a poklesem osevní plochy. Výnos se očekává 5,3 tuny z hektaru, což je o 2,5 procenta méně než loni.

Statistici letos poprvé odhadli rovněž sklizeň kukuřice, brambor, cukrovky, slunečnice, či kukuřice na siláž. Kukuřice na zrno se letos urodí o desetinu méně než loni, taktéž kukuřice na zeleno a siláž bude letos o deset procent méně a sklizeň brambor klesne o 15,7 procenta. Okurek nakládaček se letos urodí proti loňsku polovina.

Předpokládanou úrodu řepky pozitivně ovlivnil vyšší výnos, který proti loňsku stoupne o 17,6 procenta na 3,42 tuny z hektaru.

Řepka se v tuzemsku pěstuje na 412 tisících hektarech, což je druhá největší osevní plocha po roce 2013. Tehdy se také sklidilo řepky nejvíce.

Odhadovaná produkce plodin vychází z osevních ploch, vývoje počasí během vegetační doby a také z vývoje počasí během sklizně.

V letošním roce se pěstitelé potýkají se suchem, které jim podle odhadu Agrární komory ČR způsobilo škody za devět až 11 miliard korun. Zemědělci budou chtít od státu odškodnění mezi dvěma a 2,5 miliardy korun. Největší škody budou na obilovinách, pak u cukrové řepy a chmele kvůli špatné kvalitě. Část chovatelů dobytka se obává, že nebudou mít kvůli nedostatku sena na zimu dostatečnou zásobu krmiva.

Představenstva Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole počátkem srpna uvedl, že pečivo a výrobky z pšenice letos zdraží.

Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu, řekl tehdy.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»