Provozuje:
Juris Real Estate

Letošní sklizeň ovoce bude kvůli mrazům podprůměrná ve výši 134.798 t.

Letošní sklizeň ovoce v ČR bude kvůli jarním mrazům opět slabá a měla by činit podprůměrných 134.798 tun.

Letošní sklizeň ovoce bude kvůli mrazům podprůměrná ve výši 134.798 t.

autor. JURIS REAL, ČTK

Letošní sklizeň ovoce v ČR bude kvůli jarním mrazům opět slabá a měla by činit podprůměrných 134.798 tun.

Ve srovnání s loňskou velmi nízkou sklizní by měla sice vzrůst o 3,8 procenta, ale proti průměru sklizní posledních pěti let bude propad činit 12 procent.

Razantní pokles úrody se čeká u meruněk.

Toto zjištění vyplývá z odhadu sklizně provedeného k 15. červnu Ústředním kontrolním a zkušebním ústavem zemědělským (ÚKZÚZ). "Zejména jsou poškozené meruňky a třešně, škody ale budou i u dalších ovocných druhů," řekl ČTK předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Mrazy ovocné sady zasáhly v několika vlnách v březnu a v dubnu. Úrodu ovoce mrazy srazily i v roce 2019. Vyjma mrazů se však podle mluvčí ÚKZÚZ Ivany Krškové na letošní úrodě negativně projeví i silné deště a krupobití, které Českou republiku zasáhly v minulých týdnech. "Z tohoto důvodu lze očekávat pokles výnosů a kvality produkce, což se může projevit již v odhadu sklizně jádrovin k 1. září," uvedla Kršková.

Sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, by měla letos vzrůst o osm procent na 111.232 tun. Proti pětiletému průměru by však měly být úroda jablek nižší o 12 procent. Meziroční poklesy sklizně čekají pěstitelé jablek ve středních a východních Čechách.

"I jablka byla poškozena mrazy. Očekáváme, že kvůli mrazům bude vyšší podíl jablek určených na průmyslové zpracování," sdělil Ludvík.

Mrazy významně srazily úrodu meruněk a třešní, a to hlavně na Moravě. Úroda meruněk by měla letos meziročně propadnout o 75 procent na 525 tun. Mrazy srazily i úrodu třešní, u nichž ovocnáři čekají meziroční pokles skoro o 50 procent na 1 126 tun. Úrodu třešní navíc v minulých dvou týdnech významně poškodily silné deště.

"Není vyloučeno, že kvůli dešťům půjde úroda třešní proti odhadu ještě o polovinu dolů," řekl Ludvík.

Sklizeň višní by měla meziročně klesnout o 12 procent na 5 079 tun. U hrušní se čeká nárůst o dvě procenta na 6 397 tun. Opět velmi slabá úroda necelých 500 tun se čeká u broskví, které se v tuzemsku přestávají pěstovat.

Ještě v polovině 90. let minulého století se roční sklizeň broskví pohybovala na úrovni 11.000 tun. Pěstování broskví v ČR neuneslo konkurenci dovážených broskví z Itálie, Řecka a Španělska.

Z dlouhodobého pohledu si nadále dobře stojí pěstitelé švestek. Jejich úroda by měla sice meziročně klesnout o osm procent na 8 389 tun, ale v porovnání s pětiletým průměrem se čeká nárůst o pět procent. U švestek se projevují nové výsadby.

Loni ovocnáři odhadli ztráty kvůli poklesu produkce a zhoršení kvality asi na 200 milionů korun. Od státu na kompenzace škod z mrazů dostali loni přiděleno 50 milionů korun.

Úrodu mrazy v ČR decimovaly i v letech 2017, 2016 a 2011. Proti škodám z mrazů se nelze pojistit.

Případné kompenzace škod z letošních mrazů budou podle Ludvíka věcí dalších jednání. Uvedl, že finanční objem celé sklizně ovoce v České republice se pohybuje kolem 1,5 miliardy korun.

Desetinový pokles sklizně tak znamená výpadek v tržbách kolem 150 milionů korun. Ne všechny ovocnářské podniky jsou však postiženy stejně.

Výpadek tržeb by ovocnářům mohly částečně kompenzovat vyšší ceny ovoce, zejména meruněk a třešní. Např. letošní sklizeň meruněk v Evropě bude především kvůli mrazům nejnižší za posledních 17 let, což se odráží i v cenách.

Nynější nadprůměrné ceny jablek na úrovni 42 korun za kilogram půjdou s novou sklizní dolů, očekává Ludvík.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»