Provozuje:
Juris Real Estate

Letošní úroda hroznů bude v tuzemsku asi slabší než loňská.

Úroda vinných hroznů v České republice bude zřejmě letos nižší než loni a také asi i mírně nižší, než vinaři odhadovali v létě. Kvalita hroznů bude ale pravděpodobně velmi dobrá.

Letošní úroda hroznů bude v tuzemsku asi slabší než loňská.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Úroda vinných hroznů v České republice bude zřejmě letos nižší než loni a také asi i mírně nižší, než vinaři odhadovali v létě. Kvalita hroznů bude ale pravděpodobně velmi dobrá.

ČTK to zjistila v anketě mezi vinaři a zástupci vinařských organizací. Letošní sklizeň hroznů je na jihu Moravy přibližně v polovině.

"První sklizené vinice ukazují, že je stejná, nebo mírně menší úroda, než byly odhady z letních měsíců. Bude to přibližně o 20, a někde i o 25 procent méně než v minulém roce. Přesnější čísla ale budou až po sklizení prvních celých tratí," konstatoval ředitel vinařství Habánské sklepy Josef Svoboda. V některých částech republiky ale může být propad mezi loňskou a letošní sklizní podle ředitele Vinařského fondu Jaroslava Machovce ještě značnější. "I když obecně se odhady pohybují okolí poklesu úrody o přibližně 20 procent, na vinohradech, kde byla loni úroda výrazně nadprůměrná, může být letos výrazně méně hroznů, až o 40 procent," uvedl. Důvodem je podle něj to, že některé vinohrady loni navzdory extrémním podmínkám - vysokým teplotám i velkému suchu - přinesly výrazně nadprůměrnou úrodu. Rostliny se tím ale vyčerpaly, takže letos je hroznů méně, nebo jsou menší.

Letošní počasí bylo podle vinařů pro hrozny téměř ideální a významněji úrodu neohrožovaly ani choroby. Všechna nebezpečí ale zatím nepominula. "Vedle špačků a možných dlouhodobých dešťů jsou to letos mimořádně i hraboši a hmyz," uvedl generální ředitel Znovínu Znojmo Pavel Vajčner. Potíže s hraboši nejsou ve vinohradech plošné, liší se v různých částech kraje. Zatímco někteří pěstitelé pozorují hraboše, kteří se krmí na dozrávajícím ovoci, dalším zničili spíš novou výsadbu a plody nechávají na pokoji. "Na jaře jsme museli znovu vysadit hektar v původní výsadbě z roku 2017, protože mladé sazenice poškodili hraboši. A teď zase způsobují škody na dalších mladých sazenicích už teď na podzim, ne jako loni přes zimu a na jaře," uvedl provozní ředitel vinohradnictví skupiny Bohemia Sekt Libor Výleta.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»