Provozuje:
Juris Real Estate

Letošní úroda obilí bude průměrná.

Máku se sklidí asi nejvíc za 10 let.

Letošní úroda obilí bude průměrná.

autor. JURIS REAL, ČTK

Máku se sklidí asi nejvíc za 10 let.

Zemědělci by letos měli sklidit v České republice 6,995 milionu tun základních obilovin, o čtyři procenta méně než loni. Úroda řepky by pak měla meziročně klesnout o 13,3 procenta na 1,079 milionu tun.

Toto zjištění vyplynulo z druhého odhadu Českého statistického úřadu, který ho uveřejnil na svém webu. První odhad z června byl pesimističtější, předpokládal u sklizně obilí proti loňsku zhruba sedmiprocentní pokles a u řepky pokles o 13,9 procenta.

Zatímco úroda obilovin by měla být podle statistiků průměrná, u máku ji předpokládají nejvyšší za posledních deset let. Sklidit by se ho mělo 31.000 tun, proti loňskému roku o 41,4 procenta více.

"Zatím rekordní sklizeň byla dosažena v roce 2008, kdy se sklidilo skoro 50.000 tun máku," uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Podle statistiků je letošní sklizeň kvůli deštivému počasí pomalejší. Co se týče hektarového výnosu plodin, u obilovin má být meziročně nižší o 2,9 procenta a u řepky o 6,8 procenta.

U máku čekají zemědělci meziroční pokles hektarového výnosu o 2,8 procenta.

Ve srovnání s loňským rokem má být podle statistiků nižší sklizeň všech druhů ozimých obilovin, tedy pšenice ozimé, ječmene ozimého, žita a tritikale, což je kříženec žita a pšenice.

U pšenice ozimé, která je v České republice nejrozšířenější obilovinou, ČSÚ předpokládá, že její sklizeň kvůli menšímu množství osetých ploch klesne takřka o deset procent na 4,322 milionu tun.

Ječmene ozimého se podle odhadu sklidí meziročně o 9,4 procenta méně, 632.000 tun, sklizeň tritikale klesne o 4,4 procenta na 204.000 tun a žita téměř o čtvrtinu na 134.000 tun.

Naopak sklizeň jařin, tedy pšenice a ječmene jarního a ovsa, je příznivější. Odhadovaná sklizeň pšenice jarní má být v porovnání s loňským rokem více než trojnásobná, má činit 373.000 tun, důvodem je mj. výrazné rozšíření osevní plochy.

Přibylo i ploch osetých ovsem, kterého by se mělo sklidit podle odhadu 212.000 tun, meziročně o 15,5 procenta více. Úroda ječmene jarního je na podobné úrovni jako loni a sklidí se ho 1,117 milionu tun, odhadli statistici.

Podle nich se rozšíření osevní plochy podílí též na předpokládané výši letošní sklizně máku. Pole osetá mákem se meziročně rozšířila o devět procent na 44.000 hektarů.

Vedle toho ploch s řepkou o sedm procent ubylo, což stojí podle statistiků za její nižší očekávanou úrodou. Proti loňskému roku se zmenšila i pole s pšenicí ozimou.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zákonodárci by se měli zabývat úpravou podmínek oddlužení.

Oddlužení je jednou z možností řešení úpadku. Koaliční vláda navrhla v souladu se svým programem zkrácení procesu z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky. Více»

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Při nových vykopávkách v Pompejích byly objeveny udivující umělecké fresky.

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Více»

Všechny články a aktuality »»