Provozuje:
Juris Real Estate

Lex covid justice nabyl účinnosti včerejším vyhlášením ve Sbírce zákonů.

Včera, dne 24. dubna 2020, byla ve Sbírce zákonů vyhlášena legislativní novinka Ministerstva spravedlnosti tzv. lex covid justice.

Lex covid justice nabyl účinnosti včerejším vyhlášením ve Sbírce zákonů.

autor. JURIS REAL (Zdroj: portál Ministerstva spravedlnosti a advokátní deník)

Včera, dne 24. dubna 2020, byla ve Sbírce zákonů vyhlášena legislativní novinka Ministerstva spravedlnosti tzv. lex covid justice.

Jeho cílem je zmírnění dopadů stávající krizové situace na právnické osoby, podnikatele, účastníky soudních řízení, dlužníky a dlužníky v exekuci nebo insolvenci či oběti trestných činů.

Návrh úspěšně prošel celým legislativním procesem. Všechny změny začínají platit okamžikem tohoto vyhlášení. Úlevy, které schválený zákon přináší, se týkají zejména pomoci fyzickým a právnickým osobám nebo podnikatelům:

1.) Právnickým osobám pomůže zejména usnadnění způsobu rozhodování a prodloužení funkčního období členů orgánů.

2.) Podnikatelům včetně OSVČ, kteří se v souvislosti s koronavirovou krizí dostali do přechodných ekonomických problémů, pomohou dočasné změny v insolvenčním právu.

3.) Změny směřují také na pomoc dlužníkům v oddlužení a povinným v exekuci.

Schválená verze zákona dále umožňuje požadovat prominutí zmeškání procesních lhůt ve všech typech soudních řízení, včetně lhůt, u nichž obecné předpisy jinak tuto možnost vylučují (např. u dovolání, kasační či ústavní stížnosti, v řízeních insolvenčních nebo exekučních).

Každý, kdo z důvodu omezení přijatých v koronavirové krizi zmeškal lhůtu k provedení úkonu, tak může soud požádat, aby mu zmeškání lhůty prominul (resp. v trestním řízení aby lhůta byla navrácena).

Jsou-li tyto podmínky splněny, soud musí žádosti vyhovět. S žádostí o prominutí (navrácení) lhůty je třeba rovnou spojit i zmeškaný úkon. Žádost je třeba podat ve lhůtě stanovené přijatým zákonem.

Analogická možnost platí pro majetkové nároky oprávněných osob podle zákona o použití peněžních prostředků z majetkových trestních sankcí a nároky obětí trestných činů podle zákona o obětech trestných činů, které se uplatňují u Ministerstva spravedlnosti.

Konečně právní předpis pamatuje i na smluvní vztahy. Dostal-li se dlužník při plnění peněžitého dluhu do prodlení v důsledku omezení přijatých v souvislosti s epidemií nového koronaviru, omezuje zákon sankce za toto prodlení do výše zákonného úroku z prodlení, nejpozději ale do 30. června 2020.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»