Provozuje:
Juris Real Estate

Lidé dnes nenakoupí v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních.

Prodejny budou uzavřené kvůli státnímu svátku, který připomíná vznik samostatného československého státu. Zákaz prodeje ve větších obchodech se týká i dalších šesti státních svátků. O zrušení zákazu letos usilovali senátoři.

Lidé dnes nenakoupí v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Prodejny budou uzavřené kvůli státnímu svátku, který připomíná vznik samostatného československého státu. Zákaz prodeje ve větších obchodech se týká i dalších šesti státních svátků. O zrušení zákazu letos usilovali senátoři.

Zákon byl poprvé uplatněn 28. října před třemi lety. Prodejny větší než 200 metrů čtverečních nesmí podle něj otevřít také na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00. Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce, jeho porušení může pokutovat jako správní delikt až pěti miliony korun. Zákaz se nevztahuje na lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích a také v nemocnicích. Od letošních Vánoc nebude platit ani pro velkoobchody. Zákaz se naproti tomu týká také bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Obchodníci před přijetím zákona varovali, o práci v prodejnách měl podle nich připravit tisíce lidí. Tvrdili, že řada zaměstnanců chce o svátcích pracovat. Podle odborářů naprostá většina zaměstnanců řetězců volno ve státní svátek vítá. Velkoobchody budou moci mít o státních svátcích otevřeno podle poslanecké novely zákona o prodejní době, kterou minulý týden ve středu podepsal prezident. Omezení prodeje by se tak velkoobchodů poprvé nemělo týkat o letošních vánočních svátcích. Předkladatelé novely argumentovali hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování menších prodejen, které mohou mít o svátcích otevřeno.

Zrušit zákon o prodejní době a tím i zavírání obchodů o stanovených svátcích letos navrhl Senát. Sněmovna to ale odmítla, stejně jako to udělala už dřív. V minulosti naproti tomu neschválila návrhy na rozšíření počtu svátků, o nichž mají být obchody zavřené. Zrušení zákona navrhla také skupina senátorů u Ústavního soudu, který ale letos v březnu návrh zamítl. Podle nálezu soudu se zákon neprotiví ústavnímu pořádku a sleduje legitimní cíle.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»