Provozuje:
Juris Real Estate

Lidé v Česku požadují levnější byty.

Jejich výměry jsou proto stále menší. Developery přiměla zmenšovat podlahové plochy bytů především krize, která se na tuzemském realitním trhu projevila nejvýrazněji v roce 2009.

Lidé v Česku požadují levnější byty.

autor. JURIS REAL

Jejich výměry jsou proto stále menší. Developery přiměla zmenšovat podlahové plochy bytů především krize, která se na tuzemském realitním trhu projevila nejvýrazněji v roce 2009.

Ubráním metrů se lze totiž dostat na nižší celkovou cenu bytu. V poměru k velikosti bytu nejvíc ukrajují developeři metry čtvereční z výměry garsonek.

Ten, kdo si chce v Praze koupit v developerském projektu nový byt 1+kk, mohl na konci roku 2013 vybírat z celkem 823 garsonek, jejichž průměrná výměra byla necelých 40 metrů čtverečních.

Ty se ale z pohledu velikosti diametrálně liší.

Zatímco průměrná výměra garsonek, které byly dokončeny před dvěma a více lety a jsou stále neprodané, je 49 metrů čtverečních, průměrná výměra více než 300 garsonek, které začali developeři inzerovat v loňském roce a jsou tudíž teprve "na papíře" nebo ve fázi výstavby, je jen 33,8 metrů čtverečních.

V případě bytů 4+kk činí rozdíl ve velikosti tzv. ležáků a bytů ze skupiny "na papíře" bezmála 31 m2. A developeři ořezávají metry i z bytů 2+kk a 3+kk.

Zjistila to stavební a developerská skupina Trigema, jež se analýzami rezidenčního trhu pečlivě zabývá.

Firma Bemett zmenšuje výměry bytů ve svých developerských projektech v Praze i v Brně již pátým rokem.

Jestliže v roce 2008 měl byt 2+kk od Bemettu výměru 56 m2, v roce 2012 to bylo 45 m2 a loni už jen 42 m2.

Konkurenční Ekospol pak podle svého ředitele Evžena Korce výměru "plnohodnotného dvoupokojového bytu stlačil na 38-45 m2". "Vzhledem k tomu, že o malé jednotky byl mezi klienty zdaleka největší zájem, nabízíme těchto bytů v nových projektech stále více," konstatoval Korec. "Klesající výměra nových bytů v lokalitách je patrná. Průměrná cena za metr je však závislá na typu projektu, který v daný rok zahájil prodej,“ uvedl Marcel Soural, předseda představenstva Trigemy. V jednom roce může s cenou nových bytů zamávat luxusní rezidence, v jiném roce naopak komplex se stovkami bytů za nízké ceny.

Průměrná cena nových bytů v Praze již několik měsíců mírně roste a ke konci roku 2013 byla podle Trigemy 61 283 korun za metr čtvereční.

Její vývoj odráží lokalitu (pozn. především pak občanskou vybavenost) a typ projektu.

Konečné ceny nových bytů sice na první pohled mohou vypadat výhodně, avšak při přepočtu na metr čtvereční tomu tak nemusí být.

Konkrétně v Praze-Horních Měcholupech v roce 2012 dva developeři inzerovali nové byty v typově podobných projektech za průměrnou cenu 40 tisíc za m2, loni zde ty stejné firmy požadovaly průměrně okolo 52 tisíc korun za m2.

Faktem je, že dispozice nově navrhovaných bytů jsou dnes lépe domyšlené a neplýtvá se v nich tolik metry jako v minulosti.

Většina lidí dnes nákup bytu více zvažuje a není ochotna platit metry navíc za špatně využitelné plochy jako jsou příliš velké chodby.

„Developeři se snaží reflektovat na aktuální poptávku a navrhnout výměry nových bytů tak, aby byly co nejvíce promyšlené a tedy i konkurenceschopné,“ sděluje Naděžda Ptáčková ze společnosti Skanska Reality.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»