Provozuje:
Juris Real Estate

Lidé z Mladé Boleslavi zaplatí od příštího roku více na dani z nemovitosti.

Pro vlastníky bytů bude rozdíl činit řádově stokoruny, pro majitele pozemků a firmy to budou minimálně tisíce. Zastupitelé na jednání schválili zvýšení koeficientu pro výpočet daně ze dvou na čtyři.

Lidé z Mladé Boleslavi zaplatí od příštího roku více na dani z nemovitosti.

autor. JURIS REAL

Pro vlastníky bytů bude rozdíl činit řádově stokoruny, pro majitele pozemků a firmy to budou minimálně tisíce. Zastupitelé na jednání schválili zvýšení koeficientu pro výpočet daně ze dvou na čtyři.

Důvodem je podle mluvčí radnice Hany Koišové zvýšení příjmů do rozpočtu města.

Letos činily příjmy města z daně nemovitosti zhruba 90 milionů korun, příští rok by to mohlo být o desítky milionů více.

Zásadní je změna koeficientu pro mladoboleslavskou automobilku Škodu Auto. Ta loni odvedla na dani z nemovitosti městu zhruba 44 milionů korun, nyní by to bude dvakrát tolik.

Podle mluvčího automobilky Jozefa Baláže bude mít skokové navýšení platby dopad na rozpočet a plánování financování lokálních projektů do budoucna.

Škoda Auto podporuje ve městě profesionální i amatérský sport, kulturu, vzdělávání i další akce. Zvýšení daně z nemovitosti společnost vnímá jako signál města, že za financování těchto aktivit přejímá zásadní díl odpovědnosti.

"Jsme toho názoru, že tak závažnému rozhodnutí, které bude mít přímý dopad jak na podnikatelské subjekty ve městě, tak i na řadové občany, by měla předcházet detailní analýza a konstruktivně vedená diskuse," sdělil ČTK Baláž.

Město plánuje podle primátora Raduana Nwelatiho (ODS) mimo jiné investice do sociální oblasti a do škol. "Pro zvýšení daně hlasovali všichni koaliční zastupitelé," informovala ČTK Koišová. Pro bylo tedy 23 z celkového počtu 33 zastupitelů. Koalici tvoří ODS spolu s TOP 09, Volbou pro Mladou Boleslav a ANO.

Mluvčí Škody Auto doplnil, že díky investicím automobilky se podařilo zajistit státní a krajské financování infrastruktury ve městě v řádech stovek milionů korun, včetně například mostu přes Jizeru nebo obchvatu.

"Dlouhodobě platí, že daří-li se společnosti Škoda Auto, daří se také městu a jeho občanům. Přáli bychom si proto, aby městu Mladá Boleslav jako našemu partnerovi více záleželo na vzájemné spolupráci s naší společností," dodal Baláž.

Boleslav letos hospodaří se schodkovým rozpočtem, který počítá s příjmy přes 781 milionů a s výdaji téměř 844 milionů korun.

Schodek 62 milionů korun město pokryje dočerpáním loňského úvěru a zůstatkem na rozpočtových účtech města z loňského roku.

Úvěr 180 milionů korun si město loni vzalo kvůli výstavbě bazénu a sportovní haly u 5. základní školy.

O zvýšení daně z nemovitosti rozhodli nedávno i příbramští zastupitelé, kde se zvýšil místní koeficient na hodnotu dva.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»