Provozuje:
Juris Real Estate

MK a Středočeský kraj mají memorandum o Hrabalově chatě.

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) s radním Václavem Švendou včera podepsali memorandum o vzájemné spolupráci, která by měla vést ke zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti.

MK a Středočeský kraj mají memorandum o Hrabalově chatě.

autor. JURIS REAL, ČTK

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) a hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN) s radním Václavem Švendou včera podepsali memorandum o vzájemné spolupráci, která by měla vést ke zpřístupnění chaty Bohumila Hrabala v Kersku veřejnosti.

Kraj by měl o koupi chaty jednat v listopadu. Hejtmanka včera po podpisu řekla, že není jasné, zda kraj chatu koupí.

"Poslední dobou máloco tak rozdělilo nejen kolegy, ale i veřejnost. Jedna část říká: bezpodmínečně to kupte, druhá část říká, že pozemek je předražen a stavba již není ve stavu, v jakém byla za Bohumila Hrabala. A říká: opravte nám silnice," uvedla Pecková. "Všichni budeme mít odkaz Bohumila Hrabala na mysli a tohle (memorandum) je důležitý článek pro další jednání," sdělila.

Doplnila, že jednání na kraji nejsou jednoduchá při dalších škrtech, které podle ní kraj činí, ale uvedla, že podobná příležitost se nemusí desítky let opakovat, a ona sama by nebyla ráda, kdyby ji kraj nevyužil.

"Není to byznys, je to příležitost, kterou bychom chtěli využít, je to poslední místo, kde žil Hrabal, figurovalo v jeho textech. Může to být centrum pro vzpomínku, ale i pro život literatury do budoucna," uvedl Zaorálek. Podle něj česká literatura nemá tolik hvězd, které se prosadily ve světě.

"V Lipnici máme objekt, který připomíná Jaroslava Haška. Kundera žije v Paříži. Objekt, kde v Libni Hrabal žil, neexistuje. Takže jediné, co zbylo, je areál v Kersku. Nic dalšího se neobjeví," doplnil k tomu, proč je podle něj důležité Hrabalovu chatu získat.

Na dotaz, proč chatu nekoupí stát, oznámil, že je třeba vědět, zda bude o daný objekt dobře postaráno v místě, kde se nachází, což podle něj dnešní memorandum naznačuje.

Radní pro kulturu Václav Švenda včera informoval, že jednání zastupitelstva o koupi chaty je naplánováno na 29. listopadu.

"Čekáme na oficiální nabídku s aktuální cenou i s konstrukcí ceny, jaká bude případně sleva z původní ceny pro Středočeský kraj. Doufám, že kraj bude koupi realizovat," řekl.

Chata s pozemkem se v létě objevila v nabídce realitní kanceláře za 11,9 milionu korun. Chatu tedy plánuje koupit kraj, stát by měl pomoci s provozem a obsahovou náplní budoucí expozice.

Na tom by se podílely příspěvkové organizace obou institucí – za kraj Polabské muzeum, za ministerstvo Památník národního písemnictví.

V případě, že vyjdou plány kraje, by se expozice podle dnešních informací měla otevřít v roce 2024 či 2025, zpřístupnit objekt by se mohl již v příštím roce.

Kersko je součástí obce Hradišťko na Nymbursku. Sousedé z chatové osady Kersko byli Hrabalovi předlohou pro knihu Slavnosti sněženek, podle níž vznikl i stejnojmenný film režiséra Jiřího Menzela.

Spisovatel chatu koupil v roce 1965. Bezdětní Hrabalovi odkázali chatu sousedům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»