Provozuje:
Juris Real Estate

MMR odeslalo návrh vypořádání připomínek ke stavebnímu zákonu.

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo dnes 28. února 2020 návrh vypořádání většiny připomínek ke stavebnímu zákonu, který má urychlit a zjednodušit povolování staveb.

MMR odeslalo návrh vypořádání připomínek ke stavebnímu zákonu.

autor. JURIS REAL (Zdroj: Advokátní deník)

Ministerstvo pro místní rozvoj odeslalo dnes 28. února 2020 návrh vypořádání většiny připomínek ke stavebnímu zákonu, který má urychlit a zjednodušit povolování staveb.

Přišlo jich více než pět tisíc, obsahovaly však velké množství duplicit. Ministerstvo je proto rozdělilo do 26 oblastí.

Poté, co Ministerstvo pro místní rozvoj obdrží reakci připomínkových míst, bude mít ještě do konce března čas na jejich řešení.

„Připomínky však už nebudeme řešit korespondenčně, ale pokusíme se zástupce těchto připomínkových míst posadit k jednomu stolu a nalézt s nimi dohodu. Mnohdy si totiž jejich požadavky odporují. Dále jednáme s velkými městy o podobě územního plánování,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Původní termín pro vypořádání připomínek byl na konci ledna. Vláda jej o dva měsíce posunula.

Podle některých expertů je ovšem i tento termín „šibeniční“.

Vláda si od nového stavebního zákona slibuje výrazné urychlení a zjednodušení schvalování staveb. Podle údajů Světové banky patří Česká republika ve vyřízení stavebního povolení na 157. místo ze 190 porovnávaných zemí.

Návrh nového zákona má ale i řadu kritiků. Ministerstvo opakovaně zdůrazňuje, že v připomínkovém řízení je ochotno dělat kompromisy, ovšem nesmí být porušen cíl zákona.

„Cílem zákona je i po vypořádání všech připomínek, aby byl stavební záměr veden v jednom řízení a před jedním stavebním úřadem,“ doplnila ministryně.

Vláda počítá s tím, že zákon projedná nejpozději v červnu.

„Pokud všechno půjde dobře, první čtení stavebního zákona v Poslanecké sněmovně by se tak mohlo uskutečnit ještě v červenci, tedy před parlamentními prázdninami,“ uvedla dále Klára Dostálová.

Zákon by měl platit od začátku příštího roku. Účinnost bude nabíhat postupně, nejzazší termín je polovina roku 2023.

Největší ústupek zatím muselo ministerstvo udělat Svazu měst a obcí. V polovině ledna se s ním dohodlo, že úředníci odpovědní za stavební řízení na úrovni obcí nebudou převedeni do nového státního modelu.

Původně mělo pod stát přejít 13 500 úředníků, nyní to bude asi 7 000.

Zákon by měl nově zachovat stavební úřady na úrovni obcí. Dále by ale rozhodovaly státem řízené krajské úřady a centrála. Rovnou na úrovni státu by se měly řešit liniové a velké veřejně prospěšné stavby.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová se dnes sešla s představiteli soukromé sféry, především developery a rovněž některými svazy.

„Stát není schopen roky prosadit svoje nejdůležitější stavby, ale nebyl schopen to ani veřejně deklarovat. Až když zůstal paralyzovaný privátní sektor, začalo se o neudržitelnosti právního prostředí mluvit a tlačit na změnu. Uvědomme si ale, že tím největším investorem je stát a ty dálnice potřebujeme všichni,“ dodal prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Jiří Nouza.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»