Provozuje:
Juris Real Estate

Majetkový úřad bude mít větší vliv na nemovitosti ČR.

Efektivnějšímu využívání majetku státu má pomoci vládní novela o majetku ČR, kterou schválila Sněmovna. Posiluje kvůli tomu roli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) hlavně při nakládání s nepotřebnými nemovitostmi.

Majetkový úřad bude mít větší vliv na nemovitosti ČR.

autor. JURIS REAL

Efektivnějšímu využívání majetku státu má pomoci vládní novela o majetku ČR, kterou schválila Sněmovna. Posiluje kvůli tomu roli Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) hlavně při nakládání s nepotřebnými nemovitostmi.

Silnější pozici má mít hlavně úřadem spravovaný Centrální registr administrativních budov (CRAB) pro přehled o využívání těchto nemovitostí. Novelu nyní dostane k projednání Senát.

Cílem registru administrativních budov je optimalizovat obsazenost budov ve vlastnictví ministerstev, porovnávat náklady na jednotlivé objekty a na umístění úředníků mezi institucemi.

Správcem a provozovatelem registru je ÚZSVM. Systém CRAB byl spuštěn v říjnu 2012.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) poslancům už dříve řekl, že podle zjištění ÚZSVM patří státu 1,6 milionu nemovitostí. Z nich 25.000 patřilo již neexistujícím státním úřadům a podnikům, například federálním ministerstvům.

Vláda už v červnu na majetkový úřad převedla 638 nepotřebných nemovitostí, z nichž téměř 400 jsou pozemky a kolem 240 stavby.

Převod se má týkat například rekreační chaty Úřadu vlády, rekreačního objektu Nejvyššího kontrolního úřadu nebo squattery obývaného domu v centru Prahy, který patřil ministerstvu spravedlnosti.

Poslankyně Jana Lorencová (ANO) do novely prosadila ustanovení, podle kterého ÚZSVM bude moci zastupovat státní instituce v řízení před zahraničními soudy a rozhodčími orgány. Zastupoval by je také v jiných kauzách, než které se týkají peněžitého plnění nad 50 milionů korun a nebo obchodů převyšujících 100 milionů korun. Sněmovna na návrh Zdeňka Syblíka (ČSSD) z pravomoci vlády vyjmula rozhodování o majetku, s nímž hospodaří obě parlamentní komory.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»