Provozuje:
Juris Real Estate

Mají úrokové sazby vůbec ještě kam klesat?

Nacházíme se uprostřed války hypotečních sazeb a sazby klesají a klesají. Zatímco dříve byly vyslovovány předpovědi budoucího růstu sazeb, nyní se úvahy o možném zvýšení odsunuly až na druhou (vedlejší) kolej.

Mají úrokové sazby vůbec ještě kam klesat?

autor. JURIS REAL

Nacházíme se uprostřed války hypotečních sazeb a sazby klesají a klesají. Zatímco dříve byly vyslovovány předpovědi budoucího růstu sazeb, nyní se úvahy o možném zvýšení odsunuly až na druhou (vedlejší) kolej.

Poněvadž je dostatek zdrojů a ochota akceptovat i nízké úrokové sazby, hypoteční banky mají k dispozici prostředky pro levnější financování hypoték. Tím, že banky platí nižší úrokové sazby střadatelům nebo investorům, mohou je také nabídnout dlužníkům.

Jásající hypoteční dlužník contra zoufající střadatel!

Zatímco totiž lidé refinancující hypotéku a jiné zajištěné závazky jásají, střadatelé tiše zoufají.

Levné peníze a levnější hypoteční úvěry

Cena hypotéky závisí především na tom, zda banky mají a budou mít přístup k levným penězům. Tyto peníze získávají od střadatelů nebo investorů na peněžních a kapitálových trzích. Swapové sazby reagují na výnosy dluhopisů, které odrážejí očekávání budoucích úrokových sazeb a inflaci. Sazby jsou právě úzce spjaty s názorem (predikcí) trhu na očekávanou inflaci.

Levným hypotékám nastane konec, až poroste inflace.

Většina národohospodářů se shoduje, že politika nízkých úrokových sazeb pomohla odvrátit mnohem hlubší ekonomický propad. Přeloženo do reality to znamená udržování úrokových sazeb na spodní úrovni s cílem zmírnit tlak na „spotřebitele“, kteří jsou zadlužení – a snaze přesvědčit zbytek, aby využili levných hypoték a jiných půjček. Pokud se očekává, že inflace zůstane nízká, výnosy dluhopisů a swapové sazby zůstanou úměrně nízké. Pak se také úrokové sazby hypoték budou držet dole. Když vzroste inflace, lze očekávat, že úrokové sazby hypoték budou zvýšení následovat. Vzroste-li očekávaná inflace, vzroste i inflační prémie.

V prostředí politiky nízkých úrokových sazeb a vlivů, kdy globalizované trhy stlačují ceny obchodovatelného zboží, leccos funguje jinak. Sazby z hypoték znatelně klesají, investoři do hypotečních zástavních listů a jiných dluhopisů se s ohledem na situaci na trhu spokojují s menšími výnosy, někdy i respektují výnos reálně negativní.

Sazby mohou ještě více klesnout, nastoupí-li záporné úrokové sazby.

Úrokové sazby většiny „předních“ měn jsou nízké a dosahují historických minim. Nedílnou součástí hospodářského života se stala měnová politika nulových úrokových sazeb. Čím déle úřady centrálních bank budou držet úrokové sazby na nízké úrovni kvůli stimulaci ekonomik, tím více kupní síly peněz vytáhnou z kapes milionů střadatelů. Nižší úrokové sazby výrazně odlehčí dlužníkům a v důsledku toho i novým a stávající majitelům nemovitostí. Na straně druhé jsou a budou decimovány úspory a finanční jmění střadatelů (včetně reálné hodnoty úspor na penzi!). Domněnka, že by úrokové sazby mohly ještě více klesnout, ještě před rokem moc vyslovována nebyla. Pro většinu ekonomů trvalo roky, než připustili nebo si uvědomili, že by úřady centrálních bank mohly držet nízké sazby po dlouhé období. Nynější experimenty naznačují, že existuje možnost uvalit zápornou úrokovou míru na vklady – vkladatel bude za úschovu peněz platit. Pád na nová rekordní minima má co do činění s ochotou věřitelů půjčovat, na jistou dobu se vzdát možnosti disponovat s penězi. Pokud by se mělo za úschovu likvidity skutečně platit, bude to dodatečná motivace využít i nulově úročených termínově vázaných vkladů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»