Provozuje:
Juris Real Estate

Maloobchodníci požadují změnu programu COVID nájemné.

Maloobchodníci chtějí změnu programu COVID nájemné pro firmy, které musely kvůli vládním opatřením proti koronaviru uzavřít nebo omezit provoz.

Maloobchodníci požadují změnu programu COVID nájemné.

autor. JURIS REAL, ČTK

Maloobchodníci chtějí změnu programu COVID nájemné pro firmy, které musely kvůli vládním opatřením proti koronaviru uzavřít nebo omezit provoz.

Obchodní centra podle nich snížení nájmu o 30 procent podmiňují dodatky, ve kterých požadují např. zavázání se k prodloužení nájemních smluv na další roky za zvýšený nájem.

Navíc na obchody, které mohly být otevřené, ale měly až o 80 procent pokles návštěvnosti a tržeb, se program nevztahuje.

Navrhují proto program COVID nájemné 2, který by tyto provozy zahrnoval.

Členové nově vzniklé Retailové asociace tyto informace sdělili na tiskové konferenci.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) si pronajímatelé extra podmínky kladou pouze ve výjimečných případech.

Maloobchodníci generelně (obecně) vládní program COVID nájemné vítají. Stát v programu na nájem za duben, květen a červen přispěje 50 procenty, v případě, že pronajímatel nájemné sníží o 30 procent a nájemce zaplatí pětinu. Podpora bude max. do deseti milionů korun.

Obchodní centra podle generálního ředitele Alpine PRO a zakládajícího člena Retailové asociace Václava Hrbka ale podmiňují snížení nájmu dodatky smluv.

Sám se setkal s podmínkou prodloužení smlouvy o pět let za zvýšený nájem, ale od členů asociace má informace, že některá obchodní centra požadují prodloužení nájmu o deset let. "COVID nastavil nerovné podmínky pro podnikatelský sektor," konstatoval Hrbek.

Asociace nákupních center se podle předsedy českého výboru Jana Kubíčka s většinou nákupních center shodla na tom, že k těmto krokům do takové míry přistupovat nebude.

"Celé odvětví je nastaveno tak, že vlastníci nesou dlouhodobá rizika a nájemci ta krátkodobá," sdělil ČTK.

Ministerstvo průmyslu podle Havlíčka situaci pečlivě sleduje. Většina pronajímatelů program podle něj považuje za dobrý nástroj k udržení klientů.

"Je to samozřejmě i o vyjednávání, nájemcům doporučujeme na podmínky, které jim nevyhovují, nepřistupovat. Po dobrých nájemcích bude vyšší poptávka než v minulosti," napsal ČTK.

Některé obchodní řetězce kvůli spřízněnosti s majiteli obchodních center nemohou podle Hrbka program využít. Některé otevřené provozovny, např. optiky, na program taktéž nedosáhnou, přestože jim tržby i návštěvnost v době nouzového stavu klesla o více než 80 procent. Upozornil na to Pavel Krejčí za síť optik Grand Optical.

Dle Krejčího mohou pronajímatele požádat o odklad nájmu, ale i tak budou muset nájemné v plné výši za ztrátové měsíce později zaplatit.

Vlastník značek Pietro Filipi a Kara, které mají prodejny převážně v OC, s názorem Retailové asociace nesouhlasí.

"S pronajímateli jsme na jedné lodi. Je třeba dosáhnout dohody a ne si vzájemně dávat ultimáta. Plošně jsme přistoupili k době zavření obchodů, kde nám šlo o to, abychom získali dotaci státu. Teď je nutné o každé smlouvě jednat. Záleží na mnoha okolnostech, jako jsou odvětví značky, typ obchodního centra, expirace smlouvy a tak dále. Určitě nemám v plánu přidávat se ke sdružení, které tlačí silou a dává ultimáta. To není východisko. Pronajímatelé by neměli dávat nůž na krk nájemcům a říkat jim, že musí otevřít za určitých podmínek. Je potřeba se ponaučit ze situace," uvedl.

Program COVID nájemné ministerstva průmyslu a obchodu by měl být spuštěn do konce června. Hlavní proplacení žádostí se podle Havlíčka uskuteční v červenci.

O dotaci budou moci žádat i podnikatelé, kteří fungovali v omezeném provozu, prodávali přes výdejní okénka, rozvoz nebo e-shop.

Na výdaje za nájem nemohou živnostníci a firmy čerpat jinou podporu. Podpora se bude vztahovat na nájemní smlouvy uzavřené před 12. březnem.

Naopak program nebudou moci využít podnikatelé, kterým prostor pronajímá spřízněná osoba.

Z vládní rozpočtové rezervy by se na program mělo vydat pět miliard korun. Havlíček předpokládá, že o něj bude mít zájem 150.000 až 200.000 podnikatelů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»