Provozuje:
Juris Real Estate

Management Prahy schválil studii Nákladového nádraží Žižkov a vypsání soutěží.

Pražští radní schválili urbanistickou studii, podle které má v budoucnu vzniknout nová čtvrť v areálu Nákladového nádraží Žižkov (NNŽ).

Management Prahy schválil studii Nákladového nádraží Žižkov a vypsání soutěží.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pražští radní schválili urbanistickou studii, podle které má v budoucnu vzniknout nová čtvrť v areálu Nákladového nádraží Žižkov (NNŽ).

Radní také rozhodli o přípravě architektonických soutěží na základní školu v budově nádraží a na veřejná prostranství včetně velkého parku.

Schválili i studii Jarovské třídy, která má propojit novou zástavbu s budoucím městským okruhem.

O studii v posledních několika letech jednali zástupci magistrátu, Prahy 3 i soukromých investorů, kteří plánují v rozsáhlém areálu stavět.

Těmi jsou firmy Central Group, Penta Real Estate, Sekyra Group nebo Finep.

Společnost Central Group se stavbou prvních domů začala v severozápadní části areálu, pro stavbu na většině areálu je však nejprve potřeba změnit územní plán.

Změnu hlavní město připravuje od roku 2009, schválená studie má sloužit jako podklad pro její schválení a oba dokumenty by měly korespondovat.

Studie poslouží také k přípravě smluv s developery, které zahrnují sjednané finanční příspěvky hlavnímu městu nebo rozvržení veřejné infrastruktury.

Podle studie má v nové čtvrti v budoucnu žít až 15.000 obyvatel, mají tam vzniknout parky a několik školských zařízení včetně základní školy ve funkcionalistické budově nádraží. Na tu hlavní město uspořádá architektonickou soutěž.

Praha vypíše také soutěž na návrh parku, který má vzniknout ve střední části území, a dalších veřejných prostranství.

Na severním okraji území podél Malešické ulice vznikne podle plánů magistrátu tramvajová trať.

Nová Jarovská ulice čtvrť napojí na budoucí úsek městského okruhu.

Podle dřívějších informací má metropole předjednané smlouvy s developery, kteří hlavnímu městu na infrastrukturu přispějí asi 852,3 mil. korun.

Dalších zhruba 702,8 milionu investují podle vyjádření náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09) sami developeři, a to formou přenechání pozemků pro základní školu, vybudování náměstí a parků a výstavby školek pro 650 žáků.

Začátkem roku na jednání zastupitelů návrh změny územního plánu kritizovali zástupci petice místních obyvatel s 3 600 podpisy.

Návrh podle nich nezahrnuje dostatek prostoru pro školy, parky a další občanskou vybavenost, hustota obyvatel má být příliš velká a hlavní město neřeší zvýšenou dopravní zátěž, kterou nová čtvrť přinese.

Samotnou funkcionalistickou budovu nádraží vlastní České dráhy, které v minulosti s developerskou firmou Sekyra Group vytvořily společný podnik Žižkov Station Development, jenž má na budovu nádraží předkupní právo.

Hlavní město teď zvažuje, zda část budovy odkoupí, nebo zda založí společný podnik s firmou Sekyra Group zaměřený na revitalizaci nádraží a jeho přeměnu na kulturní a společenské centrum.

Podle dřívější dohody by ve funkcionalistickém nádraží mělo být sídlo Národního filmového archivu, kulturní a společenské prostory nebo základní škola.

Sekyra Group tam pak plánuje vyjma toho vybudovat byty a komerční prostory.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»