Provozuje:
Juris Real Estate

Mariánský sloup by se do centra metropole mohl vrátit do roku 2018.

Mariánský sloup by se na Staroměstské náměstí mohl vrátit do roku 2018, kdy si Praha připomene výročí stržení této kontroverzní památky. V rozhovoru s ČTK to uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Mariánský sloup by se do centra metropole mohl vrátit do roku 2018.

autor. JURIS REAL

Mariánský sloup by se na Staroměstské náměstí mohl vrátit do roku 2018, kdy si Praha připomene výročí stržení této kontroverzní památky. V rozhovoru s ČTK to uvedl radní pro kulturu Jan Wolf (Trojkoalice/KDU-ČSL).

Tento týden začal na náměstí archeologický průzkum, který je nezbytný pro vydání stavebního povolení.

Na návratu barokního sloupu se neshodovala pražská koalice. Rada před časem nedala souhlas se zaplacením průzkumu náměstí. ČSSD a ANO se totiž postavily proti. Archeology a další náklady spojené s návratem sloupu proto zaplatí Společnost pro obnovu mariánského sloupu z veřejné sbírky. "Praha nebude investovat ani korunu, společnost navíc sloup městu věnuje," doplnil Wolf. "Bylo by hezké, kdyby na výročí sta let od stržení byl sloup opět na svém místě," doplnil.

Mariánský sloup se stal symbolem vítězství katolické církve nad protestanty v českých zemích. Stál blízko místa popravy představitelů českého stavovského odboje v roce 1621. Po vyhlášení nezávislosti Československa v listopadu 1918 sloup strhl dav. Vztyčení sloupu vzbuzuje v Praze už roky silné emoce. Historici a památkáři nejsou ohledně jeho obnovy jednotní. Odpůrci sloup považují za symbol pobělohorské doby, nejtemnějšího období českých dějin. Podle některých je připomínkou násilné rekatolizace země a zpátečnictví.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»