Provozuje:
Juris Real Estate

Menší investoři se spojují.

Kupují komerční nemovitosti.

Menší investoři se spojují.

autor. JURIS REAL

Kupují komerční nemovitosti.

Majitelé českých firem chtějí zhodnotit desítky milionů korun, které v posledních letech vydělali v podnikání. Stále častěji vyhledávají příležitosti investovat peníze do komerčních nemovitostí - obchodů, menších kancelářských budov či skladů. Podle zprostředkovatelů typicky investují do sto milionů korun.

Poslední dvě dekády cílevědomě budovali svůj byznys, dnes už mají vrchol produktivního věku za sebou a chtějí vydělané miliony zhodnotit v komerčních nemovitostech. Tuzemští podnikatelé, kteří tomuto popisu odpovídají, čím dál častěji oslovují realitní zprostředkovatele. Investice do kancelářských budov či skladů tak nejsou doménou pouze těch nejbohatších byznysmenů a fondů. Češi, kteří mají volně k dispozici desítky milionů korun, je do komerčních realit investují buď sólo, nebo společně s dalšími zájemci. "Před rokem, rokem a půl jsme vnímali zhruba 10−15 uskupení aktivních českých privátních investorů, dnes jich je zhruba 50 a další přibývají," říká Jan Hospodář z poradenské společnosti CBRE. Jejich zvýšený zájem připisují odborníci jednak obecnému oživení na trhu a dále levnějšímu bankovnímu financování. Nemalou roli hraje i to, že dluhopisy a cenné papíry dnes nevynášejí tolik co dříve, doplňuje Lukáš Vácha, člen představenstva ve společnosti Conseq Investment Management.

Někteří zakládají kvůli investování do realit uzavřený investiční fond kvalifikovaných investorů, jiní se podle Hospodáře sdružují ve skupinkách tří až pěti lidí, z nichž každý vloží do společnosti 50−100 milionů korun. "Společně investují do nemovitostí, do kterých by velcí hráči peníze nevložili, protože chtějí investovat větší částky," podotýká Hospodář s tím, že ideální jsou pro ně investice v rozmezí od pěti do 10 milionů eur. Odpovídající je i velikost budovy, která je spíše menší, a její vyšší stáří. Ilustruje to i nedávný prodej několika budov s názvem Klimacentrum včetně prodejny Billa v Praze 10. Prostory si zde pronajímá několik desítek firem, a když jedna z nich odejde, je snadnější ji nahradit, než když v budově sedí jen jedna nebo pár firem. To je pak výpadek z nájemného citelnější. "Za poslední tři roky jsme prodali v České republice a na Slovensku 14 nemovitostí − většinu z nich českým a slovenským soukromým investorům," říká Ben Maudling, ředitel společnosti Palmer Capital pro střední Evropu. Tato firma spravuje několik investičních fondů a pro soukromé investory v regionu nemovitosti nakupuje, ale zároveň i prodává. Průměrná cena prodaných nemovitostí se pohybovala kolem jednoho milionu eur. "Většina soukromých investorů je extrémně privátních a jsou neradi zmiňováni v tisku," připouští Maudling.

Což ale není případ Josefa Archmana, předsedy představenstva severočeské společnosti STS Prunéřov. Firma vyrábějící přepravní kontejnery především pro automobilový průmysl je dnes plně v rukou Archmana a jeho příbuzných. Podnikatel si pořídil malou kancelářskou budovu v pražské Michli a právě dokončuje její rekonstrukci. Při koupi budovy asistovala jedna z poboček realitní sítě Re/Max. "V regionech cítíme zvýšenou aktivitu soukromých investorů. Vyvazují prostředky z rezidenčních nemovitostí a snaží se hledat příležitosti v komerčních nemovitostech, kde cítí daleko lepší zhodnocování, daleko nižší riziko výpadku z nájmu, daleko nižší dodatečné náklady na renovace nemovitostí," vysvětluje Miroslav Herain, majitel společnosti Commercial Group, patřící pod značku Re/Max.

Jeho kolega z firmy Tomáš Wildt kupující charakterizuje jako úspěšné menší a střední podnikatele, kteří své peníze nechtějí vkládat do nejistých akciových trhů, nízkoúročených vkladů u bank či fondů. "Reality jsou dlouhodobě považovány za jistou investici s trvalou hodnotou a vyšším dosažitelným výnosem ve srovnání s jinými produkty na trhu," říká Wildt. Vácha z Consequ s tím zcela nesouhlasí: "Nemovitosti bych nepřeceňoval. I v segmentu komerčních nemovitostí výnosy klesají." Poměr výnosu a rizika je podle něj u nemovitostí srovnatelný s jinými druhy investic. Vácha doporučuje rozložit investice do více druhů aktiv.

"Máme poměrně dost privátních investorů z několika zemí, kteří s námi ve střední Evropě investují," říká Maudling.

Tito lidé mají své potřeby pokryté a nestojí zrovna o rizikové investice s výnosem 15 procent ročně, připomíná Hospodář z CBRE. "Vyhledávají komerční nemovitosti − kanceláře nebo obchody s dlouhodobými nájemními smlouvami s očekávaným výnosem okolo osmi až devíti procent," uvedl s tím, že někteří se spokojí i s pětiprocentním výnosem. Poptávka po kancelářských budovách se podle něj koncentruje v Praze, zatímco v případě maloobchodních nemovitostí je zájem napříč celou republikou. "Jejich stav může být od velmi dobrého až po velmi špatný, důležitý je potenciálně dosažitelný výnos, a tedy návratnost investice," říká Wildt z Commercial Group. Návratnost investice do starších komerčních nemovitostí se podle něj počítá v rozmezí 10−15 let v závislosti na regionu, lokalitě, kvalitě projektu a nájemních smluv či technickém stavu. Někteří investoři podle odborníků financují koupi nemovitosti plně z vlastních zdrojů, ale většina využívá kombinaci vlastních zdrojů a bankovního úvěru.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»