Provozuje:
Juris Real Estate

Metro D mají vyzdobit výtvarníci Nepraš a Kokolia.

Podle náměstka pro dopravu se má totiž metro stát výkladní skříní.

Metro D mají vyzdobit výtvarníci Nepraš a Kokolia.

autor. JURIS REAL (s využitím Česká televize)

Podle náměstka pro dopravu se má totiž metro stát výkladní skříní.

Stanici metra D na pražské Pankráci by měla ozdobit umělecká práce Jakuba Nepraše, o výzdobu sousední stanice Olbrachtova se postará Vladimír Kokolia.

Rozhodla o tom výtvarná soutěž, kterou městský dopravní podnik vypsal po kritice původních architektonických návrhů stanic metra D.

Výtvarná soutěž bude pokračovat na podzim, kdy chce dopravní podnik najít autory výzdoby pro zbývající tři stanice prvního úseku trasy D.

Stanici Pankrác bude mít na starosti vizuální umělec, mj. autor videomappingů Jakub Nepraš. Jako dominantní prvek vybral nanočástice.

S denní dobou by se měla podoba stanice měnit – večer zteplají barvy a zpomalí se animace, když přijede metro, stanice by se naopak měla rozzářit.

„Chci inteligentně využít čas cestujících, kteří mají čas se zastavit při čekání na vlak. Pracoval jsem s alegorickým rozměrem evoluce, moderních technologií a vynálezů,“ řekl Nepraš.

Malíř Vladimír Kokolia, který vyzdobí Olbrachtovu, pracoval s pojmy každodennost a všednost. Nechtěl, aby jeho dílo bylo do očí bijící – má být vnímáno spíše podprahově.

„Klíčem se pro mě stala situace čekání na příjezd soupravy, kdy cestující prostě hledí nějakým směrem, zírá do zdi či do dlažby, a různě zabíjí čas,“ poznamenal.

„Architekti obou stanic Pavel Sýs a Patrik Kotas právě začínají spolupracovat s autory vítězných výtvarných návrhů na zapracování do projektu. Upřímně se těším na výsledek jejich společné práce,“ ujistil ředitel společnosti Metroprojekt Praha David Krása. Metroprojekt zaštiťoval vznik architektonické podoby stanic. Zástupci firmy spolu s reprezentanty Prahy, jejího dopravního podniku a Národní galerie také seděli v porotě umělecké soutěže.

Po červené trase C, zelené trase A a žluté trase B bude pod Prahou vést také modrá trasa metra D. Všechny její stanice by měly být laděny do modra, jednotícím prvkem bude také mobiliář. Každá stanice ale bude mít jinou výzdobu, o které rozhodnou výtvarné soutěže.

Vyznění by mělo vždy korespondovat se stanicí a jejím určením, proto byla vypsána zvaná, nikoliv otevřená soutěž, vysvětlil ředitel sbírky moderního a současného umění Národní galerie Michal Novotný.

Jako první by se měl otevřít úsek metra D, který bude mít pět stanic. Pro zbývající tři – Nádraží Krč, Nemocnice Krč a Nové Dvory – vypíše dopravní podnik soutěž na podzim, v září nebo říjnu. Příští jaro pak začne městská firma vybírat, kdo by měl vyzdobit další tři stanice, které se budou stavět vzápětí – Libuš, Písnice a Depo Písnice.

Metro D by podle náměstka primátora Adama Scheinherra (Praha Sobě) mělo být vlajkovou lodí nejen po technologické, ale i umělecké stránce. „Bude ukazovat, že dopravní podnik na to má,“ poznamenal. Metro by podle náměstka mělo být „výkladní skříní“ podobně jako v 70. a 80. letech, kdy se na jeho výzdobě rovněž podíleli významní umělci své doby. „Stanice metra byly stavěny jako taková československá vlajková loď,“ poznamenal náměstek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»