Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole byla v roce 2016 sedmým nejbohatším regionem v EU.

Praha byla v roce 2016 sedmým nejbohatším regionem v Evropské unii, hned za Bratislavským krajem. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Metropole byla v roce 2016 sedmým nejbohatším regionem v EU.

autor. JURIS REAL

Praha byla v roce 2016 sedmým nejbohatším regionem v Evropské unii, hned za Bratislavským krajem. Uvedl to evropský statistický úřad Eurostat.

Nejbohatší byl podle Eurostatu Londýn, kde hrubý domácí produkt (HDP) v přepočtu na hlavu představoval 611 procent celounijního průměru.

Praha v žebříčku Eurostatu postupuje vzhůru, např. v roce 2013 byla devátým nejbohatším regionem. V roce 2016 její HDP v přepočtu na hlavu představovalo 182 procent unijního průměru. Bratislava a okolí měla tento údaj ještě o dvě procenta vyšší. Na prvních místech se po Londýnu umístil Lucemburk (257 procent), jihovýchodní Irsko (217 procent), Brusel a Hamburg (oba s HDP v přepočtu na obyvatele na úrovni 200 procent unijního průměru).

Výkon ekonomiky jednotlivých regionů v členských zemích EU ve střední a východní Evropě může mít dopad na množství peněz, které státy po roce 2020 získají z unijních fondů. Menší množství financí v unijním rozpočtu totiž může znamenat i změny v podmínkách pro zisk prostředků určených na rozvoj především chudších regionů Evropské unie. Kromě Prahy v tuzemsku unijního průměru nedosahuje ani jedna oblast. Nejlépe jsou na tom s 81 a 80 procenty regiony Jihovýchod (tvořený Jihomoravským a krajem a krajem Vysočina) a Střední Čechy, tedy Středočeský kraj. Nejhůř s 63 procenty celoevropského průměrného HDP v přepočtu na hlavu region Severozápad, tedy Karlovarský a Ústecký kraj.

Tím úplně nejchudším regionem v EU bylo v roce 2016 Severozápadní Bulharsko, jehož ekonomika pracovala v přepočtu na hlavu jen na 29 procent průměru bloku. Druhý byl francouzský Mayotte, což je Paříží spravovaný ostrov v Indickém oceánu. Následovaly další dva bulharské kraje a severovýchodní oblast Rumunska.

V Evropské unii bylo podle Eurostatu v roce 2016 celkem 19 regionů, kde HDP na hlavu přesahovalo průměr EU o polovinu či více. Pět v Německu, tři v Británii, dva v Rakousku a po jednom v Belgii, Lucembursku, ČR, Dánsku, Irsku, Francii, v Nizozemsku, na Slovensku a ve Švédsku. Z celkem 21 regionů, které byly naopak o polovinu či více pod průměrem unie, bylo po pěti v Bulharsku a v Polsku, čtyři v Maďarsku, po třech v Rumunsku a Řecku a jeden - právě onen zámořský - ve Francii.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»