Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole musí podle Pirátů řešit zástavbu brownfieldů i obecní bydlení.

Vedení Prahy by mělo nechat vypracovat rozvojové studie pro takzvané brownfieldy, řešit výstavbu obecního bydlení nebo iniciovat změnu zákona o službě Airbnb.

Metropole musí podle Pirátů řešit zástavbu brownfieldů i obecní bydlení.

autor. JURIS REAL

Vedení Prahy by mělo nechat vypracovat rozvojové studie pro takzvané brownfieldy, řešit výstavbu obecního bydlení nebo iniciovat změnu zákona o službě Airbnb.

Novinářům to sdělil předseda zastupitelského klubu Pirátů Jakub Michálek. Zlepšit je prý nutné i podnikatelské prostředí, které potřebuje být předvídatelné, a změnit některé zákony týkající se výstavby.

"Prakticky okamžitě lze (v Praze) řešit otázku obecního bydlení ze strany podmínek, stačí přijmout změnu strategie. Druhá věc se týká developementu, kdy je problém, že se nevyužívají bronwfieldy, pro které již dávno měly být zpracovány územní studie. Rada už je u moci tři roky a zatím se snad připravuje pouze zadání některé té studie," konstatoval Michálek. V oblasti obecního bydlení podle něj vedení Prahy nevyužívá fondu sociálního bydlení, na kterém má dvě miliardy korun, ale plánuje stavbu pouze dvou domů. "Takže se vlastně nic nedělá," komentoval situaci. Taktéž je třeba, aby byl změněn právní předpis a bylo definováno, kdo je potřebným a má nárok získat sociální bydlení.

Podle Michálka musí město začít rovněž rušit některé stavební uzávěry. "Přetrvávají v oblastech, které jsou v územním plánu označené jako rozvojové oblasti. Nicméně nejsou zpracovány územní studie k tomu, aby se tam skutečně mohlo začít něco dělat. Rozvoj je nyní velmi pomalý a studie nevznikají," řekl Michálek. V případě regulace služby Airbnb by měla Praha iniciovat změnu zákona. Daně a poplatky podle Michálka má vybírat daňová správa a odvádět je má zprostředkovatel služby za všechny pronajímatele. Rozlišit je nutné tž přivýdělek od podnikání. "Praha má zákonodárnou iniciativu (pozn. protože je to kraj) a měla by jednat. Stejný problém je se službou Uber. Jsou to věci, které tíží naše hlavní město a současně přinášejí užitek. Kdo jiný by měl iniciovat změnu zákona než Praha, která k tomu má nejblíže?" řekl Michálek. Podmínky pro investory by se měly zlepšit na úrovni Parlamentu i města. Mělo by vzniknout jedno kontaktní místo pro stavby. "Aby nemusel stavebník obcházet nějakých 40 úřadů. Doporučuje to i Světová banka. Samozřejmě Piráti by zavedli digitální oběh spisů, aby bylo možné rychle spis posílat a bylo jednoduché do něj nahlížet," řekl Michálek. Sjednoceno by mělo být i stavební řízení, do kterého by byla zapojena i veřejnost.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»