Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole nepotřebuje novou nemocnici, nýbrž traumacentrum.

Místo výstavby nové nemocnice na severu Prahy, kterou požaduje mj. hlavní město výměnou za pozemky na vládní čtvrť v Letňanech, preferuje premiér Andrej Babiš (ANO) vybudování traumacentra.

Metropole nepotřebuje novou nemocnici, nýbrž traumacentrum.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Místo výstavby nové nemocnice na severu Prahy, kterou požaduje mj. hlavní město výměnou za pozemky na vládní čtvrť v Letňanech, preferuje premiér Andrej Babiš (ANO) vybudování traumacentra.

Žurnalistům to řekl při návštěvě lokality na kraji Prahy, kde by podle jeho představ mohl vyrůst nový komplex, aby soustředil úředníky z několika ministerstev dosud rozmístěných po metropoli.

O dalších požadavcích primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) se podle premiéra jedná.

Babiš doufá v to, že Hřiba přesvědčí i konference, která se na téma chystá na 1. října. Podle Hřiba ale Praha trvá na svých požadavcích včetně nemocnice.

Generální ředitelka Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) Kateřina Arajmu uvedla, že z administrativních budov, které stát využívá, je jich v Praze 16 procent.

"Ale podíl na výdajích z nájmu se pohybuje kolem 57 procent a na údržbu připadá 46 procent. Pokud chceme začít šetřit v oblasti umístění zaměstnanců, tak musíme začít tady v Praze," uvedla.

Plán vlády na vybudování úřednické čtvrti poblíž konečné metra C se loni na podzim setkal s odporem radnice. Podle Hřiba není vhodné budovat úřednické ghetto. Magistrát dal ale posléze najevo, že v případě ústupků státu je ochoten o uvolnění městských pozemků jednat.

"Já s primátorem dál jednám. Jeho představy jsou, že by stát zafinancoval vnější okruh (Prahy), to se děje. On by chtěl i vnitřní okruh za 50 až 60 miliard, my nabídli, že by se to udělalo PPP projektem," uvedl Babiš.

Praha rovněž požaduje, aby stát investoval do stavby nové nemocnice, která by nahradila zastaralý pavilonový koncept Nemocnice Na Bulovce.

"Já jsem to konzultoval s ministrem (zdravotnictví Adamem) Vojtěchem (za ANO). Jeho odborníci se domnívají, že potřebujeme v Praze traumacentrum," konstatoval premiér.

Traumacentrum je část nemocnice zaměřená na neodkladnou péči o pacienty s vážnými úrazy, kde je potřeba multioborová léčba. V Praze jsou tři. V Ústřední vojenské nemocnici slouží pro Prahu 1, Prahu 6 a okresy Kladno a Rakovník.

Ve Fakultní nemocnici Motol pro západ Prahy a okresy Benešov, Beroun a Příbram. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady pro východní část města a okresy Kolín a Kutná Hora.

Hřib dnes zopakoval, že město stále žádá dostavět Pražský okruh, protože stavba by do Letňan přivedla další dopravu, i peníze na vnitřní okruh a nemocnici.

"Jako absolvent lékařské fakulty musím konstatovat, že představa pana premiéra, že nemocnici nahradí nějakým traumacentrem, je mimořádně naivní a já mu to velice rád vysvětlím," řekl Hřib. Zpochybnil i návrh, aby okruh byl vystavěn společně se soukromým investorem.

Administrativní komplex v Letňanech by měl podle Babiše a ÚZSVM znamenat úsporu za nájemné i provozní náklady. Umožnil by též koncentrovat na jednom místě více ministerstev a sjednotit umístění resortů, která už dnes sídlí na více adresách.

Letňany považují Babiš a úřad za nejvhodnější variantu kvůli tomu, že tam lze umístit až 10.000 zaměstnanců a metropolitní plán tam umožňuje stavět administrativní budovy. Úřad vlády argumentuje i dobrou dopravní dostupností na konečné trasy metra C.

Ve špičce je pravidelně vytíženo jen jedním směrem, po vystavění komplexu by bylo ráno využité i směrem z centra a odpoledne opačným směrem. Babiš se v Letňanech podivoval nad tím, že na místo vede metro "do pole".




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»