Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole oživí prostory pod někdejší Stalinovou sochou na Letné.

Vedení Prahy chce oživit podzemní prostory, které byly součástí někdejšího Stalinova pomníku na Letné. Náměstek primátorky Matěj Stropnický na léto naplánoval několik kulturních akcí, které návštěvníky zavedou do unikátního podzemí.

Metropole oživí prostory pod někdejší Stalinovou sochou na Letné.

autor. JURIS REAL

Vedení Prahy chce oživit podzemní prostory, které byly součástí někdejšího Stalinova pomníku na Letné.

Vedení Prahy chce oživit podzemní prostory, které byly součástí někdejšího Stalinova pomníku na Letné. Náměstek primátorky Matěj Stropnický na léto naplánoval několik kulturních akcí, které návštěvníky zavedou do unikátního podzemí.

Na dotaz ČTK to uvedl sám Stropnický. Letos totiž uplyne 60. let od odhalení neblaze proslulého pomníku, kterému se přezdívalo fronta na maso.

Po dvaceti letech budou mít lidé ve čtvrtek možnost navštívit podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné (na snímku z 28. dubna).

Při komentovaných prohlídkách se od historika dozví podrobnosti o vzniku pomníku, kterému se přezdívalo fronta na maso, i tajemstvím obestřené okolnosti jeho likvidace.

Rozlehlé prostory pod metronomem a v jeho bezprostředním okolí dostanou dočasně k dispozici neziskové organizace, mimo jiné kulturní centrum nesoucí název Pod Stalinem a Institut světelného vzdělávání.

Na červen jsou naplánovány mezinárodní závody ve freestyle koloběžkách. Stropnický vyjednává také s organizátory festivalu Prague Biennale a s pořadateli koncertů jazzu a world music.

"Jde o skvělé, trochu tajemné prostory, vhodné pro nejrůznější jednorázové kulturní akce," uvedl Stropnický.

Dvaadvacet metrů dlouhý žulový pomník zapuštěný v letenském svahu vznikl na počest sovětského vůdce Josifa Vissarionoviče Stalina. Ve své době se stal největším, nejdražším a nejbizarnějším sousoším v Evropě.

S velkou pompou byl odhalen 1. května 1955. Podle historika architektury Zdeňka Lukeše mělo rozsáhlé podzemí, které ohromný pomník podpíralo, původně sloužit jako monumentální sál nebo komunistické mauzoleum.

Bývalý režim ale myšlenku nikdy nezrealizoval. Pomník stál pouhých sedm let.

V listopadu 1962 musel kvůli změně poměrů a sovětského vedení zmizet. Byl odstřelován a zničen.

Prostory dosud nenašly žádné využití. Krátce po sametové revoluci sloužilo rozsáhlé podzemí podpírané soustavou sloupů jako klub, vysílalo odsud Rádio 1.

Od té doby se objevila řada myšlenek, jak s místem naložit. Mluvilo se o vzniku muzeum totality, o kavárně nebo oceanáriu. Vše ale zůstalo ve fázi úvah.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»