Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole požaduje od Ruska zpět část Stromovky zabranou v roce 1968.

Vedení Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Metropole požaduje od Ruska zpět část Stromovky zabranou v roce 1968.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vedení Prahy vyzvalo vládu, aby vyjednala s Ruskem navrácení části Stromovky, kterou zabralo v roce 1968 po invazi vojsk Varšavské smlouvy.

Magistrát chce, aby se rozloha ruské ambasády vrátila do stavu před 21. srpnem 1968 a hlavní město tam obnovilo veřejně přístupnou zeleň.

Vedení Prahy chce také snížit počet parkovacích míst vyhrazených pro velvyslanectví. Důvodem k rozhodnutí jsou víkendové informace o podezření na zapojení ruských agentů do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014.

Žurnalistům to řekli představitelé hlavního města. Ruská diplomacie podle Interfaxu v souvislosti s požadavky Prahy připomněla Praze českou nemovitost v centru Moskvy.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci po jednání vlády poznamenal, že pokud Praha dodá podklady, předá je ministerstvu zahraničí. Česká republika kvůli zprávě o možné účasti ruských zpravodajských služeb při výbuchu vyhostilo 18 lidí z ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako pracovníci ruských tajných služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 zaměstnanců české ambasády v Rusku. "Budeme primárně jednat s vládou, protože pozemek je vlastněn diplomatickým servisem, který rozhodne, co se bude dít. Pozemek nyní není užíván v souladu s tím, jak by měl. Výzva odešla," sdělil primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Asi půlhektarový pozemek, o který jde, je ve vlastnictví České republiky. Při invazi vojsk Varšavské smlouvy obsadili vojáci Stromovku, kde se utábořili a využívali park jako základnu.

"Rozloha Velvyslanectví Sovětského svazu se poté rozrostla o část parku Stromovka trvale a nic na tom nezměnil ani odchod okupačních vojsk v letech 1990 a 1991. Cílem navrhovaného usnesení je uvést rozlohu Velvyslanectví Ruské federace do stavu před 21. srpnem 1968,“ píše se v materiálu schváleném radními.

Návrh usnesení předložila Praha Sobě. "Proč má mít velvyslanectví Ruska stále k dispozici pozemek okupovaný od invaze v srpnu 1968? Tehdy vojska Varšavské smlouvy zabrala část Stromovky a už to tak zůstalo. Teď je chvíle tento pozemek od Ruska získat zpět pro obyvatele a návštěvníky Prahy,“ uvedl poslanec, předseda zastupitelů Prahy Sobě a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Podle Čižinského město se svým rozhodnutím nevměšuje do zahraniční politiky. "Tohle není o zahraniční politice. Je to o více než milionu hrdých Pražanů, které zastupujeme. Mají právo chtít, aby hlavní město patřilo lidem, a ne ambasádě autoritativní země z východu, která se k nám chová nepřátelsky,“ řekl Čižinský.

Krok města podpořili koaliční Piráti i Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN). "Ať Rusko využívá pozemky a budovy, které mu patří. My jsme to uvítali," sdělil předseda Spojených sil a europoslanec Jiří Pospíšil. V podvečer se k výzvě na svém zasedání přidali rovněž zastupitelé Prahy 7. Požadavky radnice se shodují s těmi, které schválilo vedení Prahy. Rusové kvůli Stromovce připomínají Praze Český dům v Moskvě.

Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s požadavky pražského magistrátu na vrácení části Stromovky využívané ruským velvyslanectvím připomnělo Praze českou nemovitost v centru Moskvy, uvedla agentura Interfax. Podle ruského ministerstva byl zmíněný pozemek v české metropoli poskytnut Sovětskému svazu na počátku 70. let minulého století na základě platných sovětsko-československých dohod. Současně připomnělo, že česká strana vlastní velkou nemovitost v oblasti Tverské ulice ruského hlavního města. Na zmíněné adrese se nachází Český dům.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»