Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole se chystá skončit s megalomanskými stavbami.

Pomohou ji nové stavebně-právní předpisy. Ty zpřísní např. pravidla pro stavbu do výšky. Podle expertů je třeba, aby si město více vybíralo z kvalitních developerů.

Metropole se chystá skončit s megalomanskými stavbami.

autor. JURIS REAL

Pomohou ji nové stavebně-právní předpisy. Ty zpřísní např. pravidla pro stavbu do výšky. Podle expertů je třeba, aby si město více vybíralo z kvalitních developerů.

Hlavní město se již několik let potýká s novým architektonickým slohem. Ten by mohl klidně nést název "arogance". Vznikají v něm totiž megalomanské stavby, které svým objemem výrazně převyšují okolní budovy a nerespektují své okolí.

Zvlášť v centru pak často působí jako pěst na oko. "Kdyby se dnes mělo rozhodovat např. o stavbě komplexu Quadrio nad stanicí metra Národní třída, bylo by nejspíš vše jinak. Projekt by se musel uskromnit jak v případě výšky, tak celkového objemu," tvrdí ředitel odboru památkové péče magistrátu Jiří Skalický. Výstavbu obřích budov mají od října "krotit" nová pravidla. "Jedním z klíčových témat, kterým se pražské stavební předpisy zabývají, je právě vztah nově umísťovaných staveb ke kontextu okolní (sousední) zástavby. Právní předpis vychází z faktu, že budovy nejsou pouhými solitéry, nýbrž spoluvytvářejí obraz města (sídelního útvaru)," konstatuje architekt Filip Tittl z Institutu plánování a rozvoje. Právní normy budou např. určovat zasahování staveb do veřejného prostoru. Zpřísní taktéž pravidla, co se týče velikosti novostaveb. Ty již nebudou smět vyčnívat nad okolní zástavbu, jako např. právě zmíněné Quadrio. "To ale neznamená, že v metropoli není místo pro výškové budovy.

Nyní ve spolupráci s IPR vytipováváme lokality, kde by do budoucna mohly stát výškové budovy. Takovou oblastí by mohly být např. Malešice," popisuje Skalický. V dohledné době se podle něj bude jednat rovněž o tom, zda povolit výstavbu dalších výškových staveb na pankrácké pláni. Samotné stavební předpisy však podle odborníků situaci zcela nevyřeší. Je podle nich třeba, aby si město více vybíralo, se kterými developery bude spolupracovat.

"Město si musí vybírat kvalitní developery, kteří jsou ochotni řešit něco více než jen ekonomický zisk," vysvětluje místopředseda klubu Za starou Prahu Richard Biegel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»