Provozuje:
Juris Real Estate

Metropole zdraží pronájmy pro natáčení filmů na veřejných prostranstvích.

Pražský magistrát od příštího roku zvýší nájemné, které účtuje filmařům za natáčení na veřejných prostranstvích. Na dvojnásobek se nájemné zvedne na Staroměstském a Václavském náměstí a na Karlově mostě.

Metropole zdraží pronájmy pro natáčení filmů na veřejných prostranstvích.

autor. JURIS REAL, ČTK

Pražský magistrát od příštího roku zvýší nájemné, které účtuje filmařům za natáčení na veřejných prostranstvích. Na dvojnásobek se nájemné zvedne na Staroměstském a Václavském náměstí a na Karlově mostě.

U natáčení v jiných lokalitách se cena zvýší u záborů nad 300 m2, a to v památkové rezervaci z deseti na 15 Kč a ve zbytku metropole z pěti na 7,50 koruny za metr čtvereční a den.

Ředitelka Asociace producentů v audiovizi Magdaléna Králová ocenila, že město ustoupilo od původního plánu zdvojnásobit ceny plošně a dalo filmařům čas se na změny připravit.

Na Staroměstském náměstí dosud filmaři platili podle pravidel schválených v roce 2003 za započatý natáčecí den 90.000 korun, příští rok to bude dvojnásobek.

Stejně tak na Václavském náměstí se sazba zdvojnásobí z 50 na 100 korun za metr a den, za parkovací místa pro natáčení v domech na náměstí město cenu zvýší z deseti na 20 korun za metr plochy.

Na Karlově mostě nyní natáčení stojí běžnou taxu pro památkovou rezervaci deset korun za metr a den, k tomu filmaři platí Praze 1 paušální poplatek 250.000 korun za den.

Od příštího roku vedení města cenu stanovilo na 250.000 korun za den, k tomu zůstane zachován poplatek městské části.

Firmy tak celkem za den natáčení na mostě zaplatí půl milionu korun, dalších 100 korun za metr a den si připlatí za zábory pro přípravné a odklízecí práce.

Ve zbytku metropole se ceny o polovinu zvednou jen u záborů nad 300 metrů čtverečních, u menších zůstanou na stávající hodnotě deset korun za metr a den v památkové rezervaci a pět korun mimo ni.

V případě natáčení dokumentů s pohyblivým záborem do pěti metrů čtverečních bude cena v celé Praze 2 000 korun za metr a den. Filmaři kromě uvedených sazeb platí také běžné poplatky za užívání veřejného prostranství.

Radní Jan Chabr (TOP 09) po jednání rady řekl, že ceny se neměnily od roku 2003, a i když si hlavní město štábů váží, nastal čas k revizi.

O podmínkách podle něj magistrát jednal s Asociací producentů v audiovizi, které město přislíbilo, že zřídí několik míst s napojením na zdroje elektrické energie, takže štáby nebudou muset v takové míře používat dieselové generátory.

Králová potvrdila, že magistrát asociaci oslovil a o zdražení s ní jednal. Původní návrh podle ní počítal s plošným zdvojnásobením nájemného, ale nakonec se podařilo vyjednat kompromisní řešení a výraznější nárůst nastane pouze u nejexponovanějších lokací.

Ocenila také fakt, že zdražení vstoupí v platnost až od příštího roku a odvětví se na ně bude moci připravit. Ředitelka současně uvedla, že natáčení mají pro metropoli velký přínos.

"Až 60 procent nákladů na výrobu audiovizuálních děl totiž není čistě filmových, zahrnuje například pronájem hotelů a využívání služeb restaurací, dopravy či drobných řemeslníků," sdělila.

Vedoucí Czech Film Commission (oddělení Státního fondu kinematografie) Pavlína Žipková doplnila, že společně s magistrátem a Asociací producentů spolupracují na koncepci vzniku tzv. Prague Film Office, tedy pražské filmové kanceláře.

"V Evropě dnes v podstatě nenajdete hlavní město, které by svoji filmovou kancelář nemělo. Jedná se o důležitou spojku mezi filmaři a státem, která zajišťuje osvětu směrem k občanům a pracuje na stabilním prostředí pro natáčení, které ve svém důsledku vede k vyššímu ekonomickému přínosu pro město," uvedla.

Česká metropole je u zahraničních filmařů populární. Loni se na různých místech v centru města natáčel snímek The Gray Man z produkce Netflixu, což přineslo řadu uzavírek a dopravních omezení.

V Praze se loni objevil i herec Adam Sandler, který natáčel celovečerní film Netflixu podle knihy Kosmonaut z Čech (Spaceman of Bohemia).

V metropoli se loni točil také historický film Chevalier, seriál společnostI Amazon Prime Hunters a do Prahy se vrátil i Orlando Bloom na natáčení druhé řady seriálu Carnival Row z produkce Amazonu.

Dříve se v Praze točily například akční thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy nebo bondovka Casino Royale.

Zájem zahraničních štábů o české služby či lokace je velký navzdory tomu, že Česká republika poskytuje pobídku, která je jednou z nejnižších v Evropě, pouze 20 procent.

Filmové pobídky přesto přinášejí ročně zemi miliardy korun, za loňský rok by to podle dřívějších odhadů Státního fondu kinematografie mohlo být přibližně 7,5 miliardy korun.

Letos vyplácení pobídek komplikuje rozpočtové provizorium. Kinematografický fond kvůli tomu pozastavil příjem žádostí o registraci filmových pobídek.

Provizorium by mělo podle ministerstva financí trvat do konce března.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»