Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo poslalo do vlády záměr zákona o realitním zprostředkování.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poslalo do vlády věcný záměr zákona o realitním zprostředkování, informoval resort na svém webu. Ten má mimo jiné jasně definovat povinnosti makléřů a chránit spotřebitele.

Ministerstvo poslalo do vlády záměr zákona o realitním zprostředkování.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) poslalo do vlády věcný záměr zákona o realitním zprostředkování, informoval resort na svém webu. Ten má mimo jiné jasně definovat povinnosti makléřů a chránit spotřebitele.

Podle představ MMR by měl být zákon účinný od 1. července 2017.

Ministerstvo v rámci připomínkového řízení oslovilo 60 úřadů a institucí, od kterých obdrželo 92 doporučujících připomínek. Z toho 21 bylo zásadních, hlavně od Hospodářské komory ČR a Úřadu pro ochranu osobních údajů. Všechny resort vypořádal a materiál tak vládě předložil bez rozporu. Nyní se věcným záměrem budou zabývat komise Legislativní rady vlády, poté Legislativní rada vlády a nakonec i vláda. Zákon je reakcí na opakující se problémy související s činností realitních zprostředkovatelů. Ti v současnosti nemusí mít žádné zkoušky ani oprávnění, stačí jim k tomu živnostenský list. To by se mělo změnit, zákon by nově kromě jasné definice realitního zprostředkování specifikoval také podmínky pro výkon činnosti, hlavně z hlediska odborné a osobní způsobilosti. Pro výkon činnosti bude nutná tříletá praxe nebo speciální zkouška.

Více chráněné by měly být také peníze klientů, které mají být oddělené od provozních účtů realitních kanceláří. Realitní zprostředkovatelé budou muset mít pojištění odpovědnosti a realitní kanceláře být pojištěné proti úpadku. Ministerstvo si od zákona slibuje zvýšení důvěry spotřebitelů v realitní služby. "Nová pravidla by měla přispět ke snížení počtu neprofesionálních a nepoctivých subjektů působících na trhu," píše MMR v předkládací zprávě s tím, že nová legislativa by také měla zvýšit podíl transakcí uskutečněných přes realitní kanceláře.

Podle výpočtů MMR vycházejících z inkasa daně z převodu nemovitostí se v Česku v roce 2013 uskutečnily realitní transakce za 350 miliard korun. Odborníci odhadují, že polovina toho byla bez účasti realitní kanceláře pouze mezi prodávajícím a kupujícím. V České republice nyní podle MMR působí 15.300 realitních zprostředkovatelů, více jich je jen v Itálii, Španělsku a Francii. Jeden zprostředkovatel připadá na 688 obyvatel, v čemž Česko mezi zeměmi EU s výrazným náskokem vede. Dosud činnost realitních makléřů v Česku nic nereguluje.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»