Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo pro místní rozvoj chce zrychlit proces vyvlastnění.

Věcný záměr zákona schválila vláda.

Ministerstvo pro místní rozvoj chce zrychlit proces vyvlastnění.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Věcný záměr zákona schválila vláda.

Vláda dnes schválila věcný záměr zákona o vyvlastnění, díky kterému chce ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zrychlit proces vyvlastňování při výstavbě infrastruktury. Na twitteru o tom informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO).

Do normy ministerstvo navrhlo včlenit speciální úpravu vyvlastnění ze zákona z roku 2009 o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury. "Chceme zrychlit proces zkrácením délky řízení a snížením počtu soudních řízení. Zvýšíme také právní jistotu v otázkách náhrady za vyvlastnění," uvedla ministryně.

Hospodářská komora upozornila, že připravovaný návrh zákona efektivní proces vyvlastnění nepřinese.

"Materiál považujeme za promarněnou šanci, a pokud nebudou nástroje opravdového urychlení celého procesu vyvlastnění do nového zákona zapracovány, pak dost možná také za promarněné státní prostředky na zpracování tohoto věcného záměru. V některých kapitolách ani není zřejmé, k jakému řešení vyvlastnění se předkladatel přiklání, a tedy jakým směrem se bude ubírat při tvorbě paragrafového znění zákona. Nechává si tak až příliš otevřené dveře," prohlásil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Ministerstvo chce zároveň zajistit, aby nebylo možné prosadit jednostranné prosazování zájmů vyvlastnitelů, kteří reprezentují zájem společnosti, na úkor vlastníků.

"Zároveň však nemá být vlastníkům dovoleno, aby realizaci stavby, s níž nesouhlasí, zmařili, neúměrně ji protahovali či bránili stavbám, které mají celospolečenský význam," sdělilo v materiálu MMR.

Cílem věcného záměru je podle něj dále zvýšení právní jistoty v otázkách náhrady za vyvlastnění a zvýšení motivace k uzavírání dohod o získání práv.

"Mezi změny obsažené ve věcném záměru dále patří rozšíření předmětu vyvlastnění, přesun nákladů na druhé znalecké posudky z vyvlastnitelů na vyvlastňovací úřady a úprava příslušnosti vyvlastňovacího úřadu v závislosti na výsledku rekodifikace stavebního práva," dodalo MMR.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»