Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje kontrolovat činnost realitních kanceláří.

Přibývá kauz, kdy neseriózní realitní kancelář ošidila zákazníka nebo nesplnila slibované služby. Napříště by tomu mohl zabránit zákon, kterým se dostane jejich činnost pod větší kontrolu státních orgánů.

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje kontrolovat činnost realitních kanceláří.

autor. JURIS REAL

Přibývá kauz, kdy neseriózní realitní kancelář ošidila zákazníka nebo nesplnila slibované služby. Napříště by tomu mohl zabránit zákon, kterým se dostane jejich činnost pod větší kontrolu státních orgánů.

Chystá ho ministerstvo pro místní rozvoj (dále jen "MMR") s tím, že by mohl platit od roku 2017.

Zatímco dosud činnost realitních kanceláří nikdo nereguluje, do budoucna by se to mělo změnit - výsledkem by měl být mimo jiné mnohem přehlednější trh, na němž se ročně otočí několik miliard korun.

Vydělat by na tom měli jak jednotliví kupci a prodejci nemovitostí, tak seriózní realitní kanceláře, protože by měly např. zmizet ty, které nebudou splňovat požadované nároky.

Zákon o realitním trhu, který vzniká v gesci ministerstva pro mostní rozvoj, počítá například s jasně definovanými požadavky na vzdělání realitních makléřů, kteří by měli splňovat následující podmínky: vysokoškolské vzdělání ekonomického, právnického nebo stavebního směru, středoškolské vzdělání s maturitní zkouškou a jeden rok praxe v realitní činnosti, získání profesní kvalifikace pro činnost samostatného obchodníka s realitami.

Odbornou způsobilost by bylo možné získat mj. i absolvováním procesu ověření odborné kvalifikace v rámci systému profesních kvalifikací (dle zákona č. 179/2006 Sb., o uznávání výsledků dalšího vzdělávání).

Nejde však jen o požadavky na samotné makléře. Mnohé by se změnilo i přímo pro realitky.

Zákon mimo jiné počítá s povinným pojištěním odpovědnosti za způsobenou škodu, oddělenou správou finančních prostředků klientů od provozních financí realitní kanceláře a nastavením pravidel pro příjem zakázek do nabídky realitních kanceláří.

V současnosti nabízí mnoho realitních kanceláří některé nemovitosti, aniž by k tomu měly jakýkoliv souhlas majitele nemovitosti.

Dochází ke vzájemnému vykrádání zakázek realitních kanceláří mezi sebou, případně jsou prezentovány nemovitosti, jejichž nabídka už není vůbec aktuální, či se jedná dokonce o zcela fiktivní nabídky, které mají pouze navodit dojem rozsáhlého portfolia.

Snahou nové legislativy v této oblasti by mělo být nastavit pravidla takovým způsobem, aby realitní kanceláře při nabídce nemovitostí měly zajištěný mandát od majitele nemovitosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»