Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo spravedlnosti neplánuje řešit dluhy obcí insolvencemi.

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo myšlenku, že by bylo vysoce zadluženým obcím možné pomoci cestou insolvence. Podle úřadu není řešení finančních obtíží formou konkurzu, oddlužení či reorganizace obce ani funkční a praktické, ani potřebné.

Ministerstvo spravedlnosti neplánuje řešit dluhy obcí insolvencemi.

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti odmítlo myšlenku, že by bylo vysoce zadluženým obcím možné pomoci cestou insolvence. Podle úřadu není řešení finančních obtíží formou konkurzu, oddlužení či reorganizace obce ani funkční a praktické, ani potřebné.

Insolvence by navíc byla spojena s neúměrnými ekonomickými a právními riziky.

Toto zjištění vyplývá z analýzy, kterou ministerstvo poslalo do připomínkového řízení.

V sedmistránkové analýze ministerstvo upozorňuje, že použití insolvenčního práva by u obcí naráželo na jejich ústavně zaručené právo na samosprávu.

Žádný ze tří stávajících způsobů řešení úpadku navíc podle analýzy kvůli specifikům územní samosprávy nedokáže objektivně řešit platební neschopnost obcí.

Konkurz totiž končí zánikem právnické osoby, což u obce nepřichází v úvahu, protože její zánik by byl v rozporu s ústavou.

Oddlužení, tedy prominutí významné části dluhů poctivému dlužníku, by mohlo být problematické mimo jiné kvůli dotacím z evropských rozpočtů.

Ty by totiž zřejmě bylo nutné vracet celé, což by ale popřelo jednu ze základních zásad insolvenčního řízení - rovné uspokojení věřitelů.

Třetí způsob úpadku - reorganizace - pak počítá s přeměnou reorganizovaného podniku, která má minimalizovat následný výskyt finančních problémů.

U obcí však jejich území, zdroje, funkce a řídící struktury změnit nelze.

Ministerstvo zamítlo i možnost, že by vytvořilo zvláštní úpravu úpadku pouze pro obce.

Podotklo, že možnost řešit tíživé dluhy cestou insolvenčního práva by mohla negativně ovlivnit ekonomickou situaci obcí.

Banky i poskytovatelé dotací by jim totiž podle autorů analýzy nutně zpřísnili podmínky pro získávání finančních prostředků.

Úřad současně poukázal na to, že v současnosti u obcí skoro nenastávají případy, které by vedly k situaci srovnatelné s úpadkem podle insolvenčního zákona.

"Obcím se daří udržovat stabilní a funkční hospodaření, které nevyvolává potřebu zásadních legislativních změn k řešení jejich úpadku. Dřívější případy přitom nová právní úprava není způsobilá řešit, neboť by tím vstupovala do rozporu se zásadou zákazu zpětné účinnosti právních norem," uvedl v materiálu.

K tomu, že v posledních pěti letech nepřibyla žádná z obcí mezi vysoce zadlužené, přispívá podle úřadu jednak monitoring ministerstva financí, jednak vzdělávání zastupitelů i úředníků zajišťované ministerstvem vnitra.

Ze všech uvedených důvodů navrhlo ministerstvo spravedlnosti vládě, aby zrušila jeho úkol spočívající ve vypracování věcného záměru zákona k oddlužení obcí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Všechny články a aktuality »»