Provozuje:
Juris Real Estate

Ministerstvo spravedlnosti poslalo k připomínkám zákon o hromadných žalobách.

Ministerstvo spravedlnosti poslalo do připomínkového řízení návrh zákona o hromadných žalobách. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Ministerstvo spravedlnosti poslalo k připomínkám zákon o hromadných žalobách.

autor. JURIS REAL (s využitím Česká justice)

Ministerstvo spravedlnosti poslalo do připomínkového řízení návrh zákona o hromadných žalobách. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí úřadu Vladimír Řepka.

Zavedení možnosti hromadných žalob podle ministerstva výrazně ulehčí soudům, zrychlí soudní řízení a jejich účastníkům ušetří finanční náklady. Kritici tohoto nástroje se naopak obávají mj. zneužití žalob k šikaně nebo vydírání. Podstatou hromadných žalob je to, že různým lidem umožňují uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném soudním řízení. Ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) věří tomu, že nový zákon pomůže zvýšit efektivitu justice. Zároveň ujišťuje, že návrh obsahuje pojistky proti zneužití hromadných žalob. „Při tvorbě zákona jsme zohlednili také zahraniční zkušenosti, které ukazují, že se hromadné žaloby v praxi osvědčily,“ vzkázal. Ministerstvo podle něj na návrhu spolupracovalo se spotřebitelskými organizacemi.

V tuzemsku zatím podávat hromadné žaloby nelze. Ve většině evropských států to jde, přičemž žaloby se týkají např. nároků, které vzniknou spotřebitelům nekalým či protiprávním jednáním podnikatelů, nároků vzešlých z porušení práva životního prostředí nebo z pracovněprávních vztahů. Takové nároky obvykle samostatně nedosahují vysoké výše, a lidé je proto individuálně nevymáhají, poněvadž částka vynaložená na soudní řízení by byla výrazně vyšší. „Pro stát i účastníky by bylo výhodnější, pokud by bylo možné všechny takto příbuzné nároky projednat a rozhodnout o nich v jediném řízení. Odpadlo by tím zbytečné opakované placení soudního poplatku, opakované zkoumání týchž skutečností nebo provádění týchž důkazů,“ napsalo ministerstvo.

Zavedení hromadných žalob slíbil kabinet Andreje Babiše (ANO) ve svém programovém prohlášení. Česká advokátní komora upozorňovala už před rokem na to, že hromadné žaloby jsou českému právnímu prostředí velmi vzdálené (de facto cizí) a že by nový zákon měl být připravován souběžně s novým civilním řádem soudním. Princip hromadné žaloby má i řadu dalších kritiků. Nelíbí se jim mimo jiné i to, že by někdo projednával nároky jiných lidí proti jejich vůli. Vycházejí z toho, že pokud někdo svůj nárok nežaluje, zřejmě jej žalovat ani nechce, což je jeho právo. Odpůrcům novinky vadí i to, že členové skupiny by se o hromadném řízení nemuseli dovědět.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Metropole by stála o budovu ruské školy.

V rozhlehlé budově na Krupkově náměstí v Bubenči se tři roky neučí. Sídlila v ní střední škola při ruském velvyslanectví. Více»

MČ Praha 1 zrenovuje domy.

Rovněž v letošním roce bude několik památek na území Prahy 1 opraveno i díky příspěvku z Programu regenerace městský památkových rezervací a městských památkových zón ministerstva kultury, který získá městská část. Více»

Teplárny opět obnovují plné vytápění.

Reagují na ochlazení. Více»

Zřítila se fasáda historické budovy kodaňské burzy.

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou v úterý zachvátil požár, se zřítila, uvedl mluvčí dánských hasičů. Více»

Soutěž o využití areálu na Strahově se nachází ve 2. kole.

Fotbalová asociace České republiky jedná jen se Spartou. Více»

Všechny články a aktuality »»