Provozuje:
Juris Real Estate

Ministryně Benešová odmítla zveřejnit zprávu o objednávání trestního stíhání.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla poslaneckou žádost, aby zveřejnila svou zprávu o tom, že si lze v tuzemsku objednat trestní stíhání. Tvrdili to prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Ministryně Benešová odmítla zveřejnit zprávu o objednávání trestního stíhání.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) odmítla poslaneckou žádost, aby zveřejnila svou zprávu o tom, že si lze v tuzemsku objednat trestní stíhání. Tvrdili to prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO).

Jejich výroky tehdy odmítla policie, Česká advokátní komora i předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal. Benešová konstatovala, že zprávu vypracovala pro Zemana jako jeho poradkyně a že dokument je neveřejný.

"Nelze tuto zprávu zveřejnit. Je to neveřejná listina určená pro prezidenta, takže z mé strany ji nedostanete. A můžete se obrátit na prezidentskou kancelář," sdělila Benešová na žádost předsedy pirátských poslanců Jakuba Michálka. Ten už v rámci své otázky uvedl, že o zprávu žádal úřad hlavy státu neúspěšně. "Já jsem dostal odpověď od Kanceláře prezidenta republiky, že tou zprávou nedisponuje," řekl Michálek. Benešová uvedla, že materiál vypracovala jako "oponentní zprávu ke koncepci a cílům ministerstva spravedlnosti se zaměřením na státní zastupitelství". Zpracovala ji kvůli Zemanově schůzce s jejím předchůdcem Janem Kněžínkem (za ANO), která se konala 17. března letošního roku v Lánech. Prezidentovi ji předala o šest dní dříve. "Já jsem tam popisovala různé jevy, které jsou v současné době aktuální, co se týče státních zástupců. Popsala jsem tam třemi větami dvě kauzy, které jsou dostupné z veřejných zdrojů," uvedla Benešová. První z nich byla podle ministryně kauza Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení. "Bylo skutečně vytvořeno usnesení o zahájení trestního stíhání na advokáta v kauze Škoda Transportation versus České dráhy. To trestní oznámení směřovalo na jeho (advokátův) postih pro podvod," řekla Benešová.

"Šlo o to, že - tady už se v podstatě podmíněné tresty nemohou dávat, tam už by hrozil trest nepodmíněný - a to bylo smyšlené usnesení o zahájení (trestního stíhání), které bylo jedním policistou dáno do systému policie, a státní zástupkyně to akceptovala," uvedla Benešová. "Jak asi budeme nazývat takovéto jednání, než objednávkové trestní stíhání," dotázala se. Druhou kauzou, kterou ministryně zmínila, byl případ údajného tunelování papírenské společnosti Neograph, v němž byl obžalován její bývalý obchodní ředitel Vladimír Sitta mladší. Vrchní soud v Praze ho osvobodil. "Popisuje to i ten soudce, že se jednalo o takovýto neblahý jev. A to je celá analýza," uzavřela ministryně spravedlnosti.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»