Provozuje:
Juris Real Estate

Místopředseda Senátu žádá ČNB, aby upozornila na sporné pojistky.

Větší ochranu spotřebitelů, zejména jejich informování o možné neplatnosti smluv tzv. investičního životního pojištění, žádá po guvernérovi ČNB Jiřím Rusnokovi místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

Místopředseda Senátu žádá ČNB, aby upozornila na sporné pojistky.

autor. JURIS REAL, ČTK

Větší ochranu spotřebitelů, zejména jejich informování o možné neplatnosti smluv tzv. investičního životního pojištění, žádá po guvernérovi ČNB Jiřím Rusnokovi místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS).

V této záležitosti se současně obrátil na prezidenta ČR Miloše Zemana, který jmenuje a odvolává vedení České národní banky (dále jen "ČNB"). Oberfalzer to uvedl v tiskové zprávě zaslané ČTK.

ČNB v reakci uvedla, že není oprávněna posuzovat či jinak určovat neplatnost pojistných smluv či jejich jednotlivých ujednání.

Tato pravomoc je podle centrální banky svěřena výhradně soudům, popř. finančnímu arbitrovi.

"Soudy aktuálně rozhodují na základě konkrétních okolností každého jednotlivého případu a soudní závěr o neplatnosti pojistné smlouvy životního pojištění nelze bez dalšího vztahovat na další případy," zdůraznila ČNB

"Je nejvyšší čas připustit, že možná miliony klientů pojišťoven čelí možnosti, že jejich pojistné smlouvy životního pojištění jsou neplatné. Potenciálně ohrožené jsou řádově desítky miliard korun spotřebitelů a jde o závažnější problém, než byly známé mediální kauzy jako kampeličky či H-Systém," konstatoval Oberfalzer.

Spolek Podvedení klienti loni v lednu otevřel poškozeným klientům možnost se u pojišťoven domáhat nároků ze smluv investičního životního pojištění. Pojišťovny nabízející investiční pojistky však tvrdí, že uzavřené smlouvy jsou v pořádku.

Rozhodnutí finančního arbitra a soudů o nesprávně účtovaných poplatcích v investičním pojištění se mohou podle člena výboru spolku Jiřího Chvojky týkat dvou milionů pojistek.

Místopředseda Senátu apeluje proto na vedení ČNB, aby začalo vážně vnímat množící se rozsudky soudů o neplatnosti těchto pojistných smluv a konečně informovalo spotřebitele o možných důsledcích právních vad pojistných smluv či dokonce jejich možné neplatnosti.

"Pokud si roky spoříte na důchod a najednou zjistíte, že smlouva fakticky nikdy nevznikla, je to velký problém. ČNB je odpovědná za ochranu spotřebitelů, proto musí konat a na problém spotřebitele upozornit,“ sdělil Oberfalzer.

Kauza investičního životního pojištění podle jeho názoru není pouze o neplatnosti smluv.

"Považuji za nepřijatelné, aby pojišťovny klientům odečítaly náklady, které si nesjednaly, spotřebitelé o nich nevěděli, a docházelo tak k neoprávněnému snižování pojistného plnění. Nelze ani připustit, aby ČNB pouze přihlížela diskutabilní snaze největší pojišťovny uzavírat dodatky k problematickým pojistným smlouvám životního pojištění s cílem ochránit pojišťovnu a její zisky na úkor neinformovaných spotřebitelů,“ dodal Oberfalzer.

Největší množství soudních rozhodnutí se týká smluv Generali České pojišťovny. Podle informací spolku Podvedení klienti ve sporech s touto pojišťovnou zatím ani v jednom případě arbitr nerozhodl v neprospěch klienta, pokud se spor týkal smlouvy investičního životního pojištění uzavřené v období mezi roky 2005 a 2013.

Mluvčí pojišťovny Ivana Buriánková už dříve uvedla, že soudy v této záležitosti rozhodují individuálně. Existují i rozsudky, které platnost smluv potvrzují, poznamenala.

"Evidujeme významný počet případů zamítnutí žalob ve věcech pojišťoven. Rozhodnutí máme potvrzena také odvolacími soudy a soudem Nejvyšším. Jde přitom o plošnou praxi, máme rozhodnutí jak pražských soudů, tak soudů v regionech. Nejčerstvější rozsudky potvrzující správnost naší argumentace jsou z minulých týdnů, takže jde o stálou a dlouhodobou rozhodovací praxi," řekla ČTK Buriánková.

Investiční životní pojištění podle ČNB není, na rozdíl od některých jiných finančních produktů, produktem plně regulovaným ve smyslu stanovení jeho konkrétních parametrů.

Chybí tedy např. zákonná pravidla o přípustných typech poplatků, podkladových aktivech investiční části, maximální provizi za zprostředkování a jiné.

V právním státě musí rozhodovat o platnosti smluv a jejich ujednání soudy a ne ČNB, reagoval výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek. Jakákoli plošná neplatnost navíc podle něj není v zájmu klientů, kteří by v takovém případě museli vracet pojistná plnění a daňové bonusy, ale také by přišli o pojistnou ochranu.

V posledních letech čelí podle Matouška některé pojišťovny cílenému útoku organizovaných skupin, které aktivně oslovují klienty s nabídkou zneplatnění již sjednaných pojistných smluv na investiční životní pojištění, a to za provizi 30 procent vysouzené částky. Jde o ryze komerční aktivitu skupiny advokátů, dodal a uzavřel.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»