Provozuje:
Juris Real Estate

Moravská metropole má výtky k zákonu o sociálním bydlení.

Města Brno, Břeclav ani Hodonín zatím neví, zda by se připojily k fakultativnímu poskytování sociálních bytů, jak obsahuje legislativní návrh zákona o sociálním bydlení.

Moravská metropole má výtky k zákonu o sociálním bydlení.

autor. JURIS REAL

Města Brno, Břeclav ani Hodonín zatím neví, zda by se připojily k fakultativnímu poskytování sociálních bytů, jak obsahuje legislativní návrh zákona o sociálním bydlení.

Brno má k návrhu několik výtek. Největší směřuje na změnu systému vyplácení dávek, sdělil ČTK uvolněný zastupitel Brna zodpovědný za sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno). Podle něj by měly obce poskytovat sociální byty obligatorně, jak bylo zamýšleno původně, a nikoliv dobrovolně.

Zákon o sociálním bydlení měl nabýt účinnosti již od ledna letošního roku. Kvůli neshodám v koalici a změnám se s ním počítá až od příštího roku. Původně měly mít obce povinnost poskytovat sociální byty.

Proti tomu některé protestovaly. Podle nového návrhu se obce mohou zapojit dobrovolně, ale musejí vypracovat plán s propočtem bytů.

Na jejich výstavbu, údržbu a sociální práci dostanou peníze od státu. Jinak bude byty poskytovat státní fond, který je postaví, nebo si je pronajme. Obce by tím ale ztratily vliv na rozmisťování lidí.

Podle Freunda by mělo být poskytování sociální bytů pro obce povinné. "Starostové byli proti tomu, protože je to nepopulární. Nedají se na tom vyhrát volby a bojí se nepopulárních skupin," řekl Freund. Sám zatím neví, zda by se Brno připojilo, pokud by byl zákon schválený v současné podobě.

"Muselo by se o tom ještě jednat, ale právní předpis je nyní napsaný tak, že přinese více škody než užitku," míní.

Nejvíce kritizuje úpravu vyplácení dávek na bydlení.

"Zužuje se cílová skupina lidí s nárokem na dávky, přitom bydlí v nevyhovujících podmínkách. Když lidé nebudou mít příspěvek na ubytovnu, půjdou na ulici. S největší pravděpodobností to dopadne tak, že se na ulici dostane mnohem více lidí, než kteří se dostanou k bydlení," míní.

Výtky má i k sociální práci pro každého nájemníka sociálního bytu nebo k podmínce týkající se dluhů, které musí nájemník řešit.

"Pokud by se z návrhu vyhodila změna o vyplácení dávek, nebylo by to stále ještě úplně ideální, ale byl by to přijatelný kompromis," dodal Freund.

Brno loni zahájilo projekt, v němž nabídlo rodinám s dětmi v nouzi 50 městských bytů. Další byty chystá pro seniory. Město má koncepci, která má řešit nejen bydlení sociálně vyloučených lidí, ale taky jejich vzdělání, zaměstnanost a zdraví.

Ani Břeclav nebo Hodonín neví, zda by se město zapojilo.

"Dodnes nemáme přesné informace o definitivní podobně právní normy. Těžko odhadovat, co bude nakonec platit. Kdyby se město muselo postarat o každého občana, kterého mu vybere úřad práce, zapojili bychom se pouze v případě, že by to ukládal zákon. Pokud by o přidělení rozhodovala obec, pak si to dovedu představit," uvedl na dotaz ČTK místostarosta Břeclavi Jaroslav Válka (ČSSD). Břeclav má v bytovém fondu asi 300 bytů, část z nich poskytuje jako sociální. Podle místostarosty Hodonína Jiřího Jandy (ČSSD) zatím ani Hodonín neví, zda by se zapojil, protože není známá finální podoba zákona. Město nabízí sociální byty v ulici Pravoslava Veselého.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»