Provozuje:
Juris Real Estate

NK podala dovolání k NS ve věci soudního sporu se společností HXH architekti.

Brání se tak pravomocnému rozhodnutí tuzemských soudů týkajícího se soutěže na novou budovu NK.

NK podala dovolání k NS ve věci soudního sporu se společností HXH architekti.

autor. JURIS REAL

Brání se tak pravomocnému rozhodnutí tuzemských soudů týkajícího se soutěže na novou budovu NK.

Odvolací soud v listopadu potvrdil, že instituce měla vyřadit vítězný návrh Jana Kaplického, protože nesplnil soutěžní podmínky, a studiu HXH vyplatit rozdíl mezi odměnou za třetí a druhé místo.

Podle ředitele NK je to absurdní postup a český soud nemá právo měnit pořadí stanovené nezávislou odbornou komisí. ČTK o podání dovolání dnes informovala mluvčí NK Irena Maňáková.

Tehdejší studio HŠH skončilo v soutěži třetí, knihovna musela podle rozhodnutí soudu vyplatit 1,6 milionu korun jako rozdíl ve finanční odměně za třetí a druhé místo.

Celková vysouzená částka činí i s úroky a náklady řízení zhruba tři miliony korun.

Výsledky ostře sledované soutěže byly vyhlášeny v březnu 2007 za osobní účasti jejího vítěze, v Británii žijícího architekta Jana Kaplického.

Jeho návrh ani žádný jiný však po měsících zpolitizovaných debat realizován nebyl.

"Je to absurdní. Tato architektonická soutěž se řídila pravidly Mezinárodní unie architektů, která výsledky soutěže 11. června 2007 potvrdila. Žalující architekti obdrželi třetí cenu a český soud nemá právo měnit pořadí stanovené nezávislou odbornou komisí, ostatně ani architektům, kteří tehdy obdrželi druhou cenu, nepřisoudil první cenu. Měli bychom tedy mít, podle rozhodnutí českého soudu, zřejmě dvě druhé ceny a žádnou třetí," říká k rozhodnutí soudu Petr Kroupa pověřený řízením Národní knihovny. Ostudné podle něj je, že všichni účastníci soutěže podepsali její pravidla, v nichž se uvádí, že případné spory nebudou řešit před domácími soudy. Vadí mu také to, že soud říká, že NK měla vyřadit vítězný návrh, neříká ale, že vítěz byl vyloučen a všechny týmy z osmičlenného finále se posunuly o ocenění výše.

Studio HŠH podalo žalobu několik měsíců po vyhlášení výsledků. Argumentovalo například tím, že jedna z podmínek soutěže ukládala umístit Národní konzervační fond nad zem, což Kaplický se svým návrhem nesplnil. Na verdikt soudu studio čekalo osm let. Vlastimil Ježek, který jako tehdejší ředitel NK mezinárodní architektonickou soutěž vypsal a vedl instituci v době vyhlášení jejích výsledků, opakovaně uváděl, že i kdyby byl Kaplického návrh vyřazen, neznamenalo by to prý automatické změny ve výši rozdělených cen. Kaplický podle něj přišel s řešením, které si jako bezpečné nedokázal představit ani zadavatel soutěže, knihovníci, ani porota složená z odborníků.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»