Provozuje:
Juris Real Estate

NPÚ hodlá otevřít otázku prohlášení Libeňského mostu za památku.

Národní památkový ústav (NPÚ) chce znovu otevřít otázku prohlášení Libeňského mostu v Praze za kulturní památku, podal proto na ministerstvo kultury podnět k přezkoumání jeho rozhodnutí.

NPÚ hodlá otevřít otázku prohlášení Libeňského mostu za památku.

autor. JURIS REAL

Národní památkový ústav (NPÚ) chce znovu otevřít otázku prohlášení Libeňského mostu v Praze za kulturní památku, podal proto na ministerstvo kultury podnět k přezkoumání jeho rozhodnutí.

ČTK to sdělil mluvčí NPÚ Jan Cieslar. Letos v únoru ministerstvo rozhodlo o tom, že most z 20. let minulého století památkou není. Proti správnímu rozhodnutí podalo podnět kromě NPÚ zájmové sdružení Prázdné domy.

Oběma podněty se bude zabývat rozkladová komise, uvedla na dotaz ČTK mluvčí ministerstva Simona Cigánková. Most je ve špatném stavu a kvůli nutnosti podepřít některé konstrukce, které jsou v havarijnímu stavu, byl letos šest týdnů zavřený.

NPÚ i sdružení, které chtějí most zachovat, odkazují na odbornou analýzu Kloknerova ústavu ČVUT, který stav mostu rok zkoumal. Podle posudku je možné most zachovat, pokud bude provedena jeho komplexní rekonstrukce.

K tomu při rozhodování přihlíželo i ministerstvo. Podle ministerstva by ale památková hodnota mostu při rozsáhlé rekonstrukci utrpěla. Z toho důvodu ministerstvo podporuje myšlenku vybudování kopie mostu, která bude splňovat současné požadavky na zatížitelnost a životnost.

Podle Cieslara v podobných případech bývá nahrazena nosná část konstrukce, která je narušená, za novou, která je podobná té staré, čímž se zachová podstata památky i její využití k původnímu účelu.

"Jako jistý analogický případ lze nabídnout srovnání s obnovou nedalekého Negrelliho viaduktu, kde s ohledem na dožilé části kleneb a pilířů dojde k rozsáhlým výměnám zdiva, nicméně zůstává zachována tvarová autenticita konstrukcí i způsob provedení a použité materiály," dodal Cieslar.

Podle člena spolku Prázdné domy Adama Scheinherra, který je zakladatelem iniciativy Libeňský most nebourat, nerozšiřovat a v lednu 2016 podal podnět na prohlášení mostu památkou, se ministerstvo při řízení dopustilo procesních pochybení. Nezabývalo se například některými dokumenty od NPÚ a iniciativy.

"Dále v rozhodnutí byl Libeňský most shledán jako hodnotná architektonická památka, ale jeho neprohlášení zdůvodněno nemožností zachovat jeho architektonickou hodnotu. Již ale nebylo vysvětleno, z jakého důvodu, či jakých částí mostu se toto týká," uvedl Scheinherr.

Podané podněty k přezkoumání nejsou od účastníků řízení, kterými jsou hlavní město, dopravní podnik, Technická správa komunikací a České přístavy. Případné další řízení nebude mít odkladný účinek na únorové rozhodnutí ministerstva, majitel proto s mostem může nakládat podle svých záměrů. Pražští politici se zatím neshodují v tom, zda most opravit, nebo nahradit novým.

Od roku 1928, kdy byl most uveden do provozu, nebyla ani jednou opravena jeho nosná konstrukce. Autory Libeňského mostu jsou architekt Pavel Janák a konstruktér František Mencl.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»